Štěpánkové zemřel nevlastní bratr Zdeněk ve třech měsících. Měla ale další sestru Kateřinu, o níž doposud nemluvila! Herečka, kterou si v poslední době pamatují diváci jako matku Valentovou ze seriálu První republika, se narodila jako první dítě vnučce básníka Vítězslava Hálka Eleně a herci Zdeňku Štěpánkovi (†71).

Spojeni mlékem

„Když mi bylo asi šest let, rodiče se rozvedli. Táta si vzal Soňu Grossovou. S ní měl pak Martina, Petra a Kristinu,“ vypočítává Jana. Znovu se vdala i Elena. Vzala si lékaře a měla s ním další dceru Kateřinu, tedy Janinu dodnes utajenou sestru.

„Přišla na svět v době, kdy se Soně a tátovi narodil Martin. Soňa nemohla kojit, měla málo mléka. Moje máma ho zase měla na rozdávání. Denně ho tak Soně posílala,“ vypráví Jana Štěpánková v knize Aleše Cibulky Černobílé idoly 3. Její bratr Martin (†63) byl tak s rodinou své nevlastní sestry spojený víc, než se zdálo.

Poklidné rozvody

Je to těžko uvěřitelné, ale všichni v rodině Zdeňka Štěpánka se navzájem znali a měli se rádi. „Lidé na sebe při rozvodu většinou plivou a jsou na sebe zlí. U nás ne. Prostě se rozešli dva inteligentní lidé,“ míní Jana.

Štěpánkovo druhé manželství ale poznamenala velká tragédie. Syn Zdeněk, který se jim narodil ještě před Martinem, v pouhých třech měsících zemřel na záškrt.

Herečka Jana Štěpánková měla tedy celkem 5 nevlastních sourozenců.