Dostala jste roli ve Vodnické radě. Jak taková rada funguje?

Každé zasedání začíná vestoje. Šéf Rady Vydra vodovod roztáčí luxusním mobilem Verta, my si na něj nasadíme své kohouty a všichni říkáme: „Nemusí pršet, stačí, že kape.“ Myslím, že tuhle metaforu nemusím vysvětlovat, je v pragmatismu existence značně zajetá. Rada jedná podobně jako jiné rady. Sdružením zahrádkářů počínaje, nadnárodními podniky, organizacemi, vládami konče, s nadsázkou řečeno. Řeší problémy, personální vztahy, posty, strategii, moc.

Co jste tomu říkala, když jste dostala nabídku na členku Vodnické rady?

Nabídku jsem dostala na jaře 2012 a příliš jsem ji neprožívala, moje role je epizodní. Bavilo mě, že tam hraji Františku, jednu z figurek, jež ke koloritu světa Neviditelných, podle mne vtipně sarkastické a sakra chytré metafory na současnou společnost, patří. Alespoň scénář, který jsem četla, ve mně tento dojem vzbuzuje.

Jakou jste měla garderobu? Prý jste vystačila s vlastním šatníkem.

Ano, dohodla jsem se s kostýmním výtvarníkem, že když jsem Františkou, tak i v oblečení budu sama za sebe. Jednalo se o šest natáčecích dnů, na které jsem potřebovala přibližně šestnáct outfitů. Vycházela jsem z faktu, že jde o zasedání Velké rady, to znamená byznys styl. V mém případě více či méně ležérní, více či méně extravagantní eleganci.

Vzpomněla jste si na pohádkové a filmové vodníky?

Absolutně ne. Myslím, že na tom poselství seriálu nestojí. I když detaily nebo barvy detailů s odkazem na svět vodníků pracovaly – pokud jsem měla možnost si v rámci zasedání Rady všimnout.

Dostala jste i v rámci Vodnické rady šanci hodnotit módní trendy?

Ne. Ve staré čističce vod v Bubenči, kde Rada zasedá, se žádná módní policie nekonala.

Který z vodníků vám byl nejsympatičtější?

To nemůžu říct, tak do detailu jsem scénář nečetla. Ale každý je takzvaně hutný, představuje prototyp jistého smýšlení, nahlížení na svět.

Přála jste si být někdy neviditelná?

To asi každý, a já nejsem výjimkou.

Splnilo se vám to v seriálu?

Touha být neviditelná se u mne objevuje v trapných situacích, jimž přihlížím. Není to žádné snové přání, jen krutá, situací daná potřeba. A ta absolutně při natáčení nebyla. I ty prodlevy, čekání na to, až se přestaví světla nebo kamery, bylo díky konverzaci s Jirkou Bartoškou, Ondřejem Hejmou, Lenkou Vlasákovou a ostatními herci, mezi něž jsem se připletla, milé. Probrali jsme, co se dalo, a dost se nasmáli.

Říká se, že šaty dělají člověka. Co podle vás dělá vodníka vodníkem?

S tím rčením, že šaty dělají člověka, tedy spíš o něm beze slov cosi vypovídají, souhlasím. A co dělá vodníka vodníkem? Tak to si s dovolením nechám pro sebe!

O Neviditelných

Nový seriál a úspěšnou filmovou komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách spojuje voda, humor, režisér Vorlíček, ale také výskyt jména Dr. Mráčková. Ve filmu ji hraje Stella Zázvorková v seriálu Lenka Vlasáková. V seriálu uvidíte: Huberta Vydru (Jiří Bartoška), Noru Vydrovou (Ivana Chýlková), Roberta Vydru (Kryštof Hádek), Eduarda Barettiho (Luděk Sobota), Moniku (Barbora Poláková), komisařku Jarou (Simona Babčáková), inspektora Trpělku (Lukáš Příkazký), jezinky Aglu, Lige a Theu (Jana Plodková, Iva Pazderová, Sandra Nováková), Johanu Baretti (Kristýna Liška Boková), otce Vodu (Jaromír Dulava. Dále hrají Lenka Vlasáková, Ondřej Hejma, Jiří Langmajer.

Fotogalerie
7 fotografií