Jako by se proti ní všechno spiklo. Napřed Jitka točila jeden film za druhým – Václav Neckář jí třeba v Ostře sledovaných vlacích slavně razítkoval půlky – pak jí soud házel klacky pod nohy.

Zásnuby a vyhazov

„Pět let jsem byla se zpěvákem Waldemarem Matuškou. Zasnoubili jsme se. Pak mě kvůli své budoucí ženě Olze Blechové vyhodil z našeho bytu na Václavském náměstí,“ vzpomíná Zelenohorská. Přitom jen pár měsíců předtím hodil Walda před Jitčinými rodiči do poháru s šampaňským dva prstýnky a požádal je o její ruku. Najednou neměla střechu nad hlavou a nebýt kamarádů zůstala na ulici.

Podraz od bratra

Jitku tehdy zachránila práce. „V roce 1969 jsem točila na Slovensku seriál. Vydělala jsem si tak na pražský byt,“ prozradila herečka v rozhovoru pro nové číslo týdeníku Reflex. A právě tento byt se později stal jablkem sváru se starším bratrem Honzou. Jitka odešla za láskou do Německa a do bytu si napsala bráchu, dokonce za něj zaplatila členský podíl v družstvu. Nájem dál platila sama. „Jenže bratr vyměnil zámek, začal můj byt pronajímat. Soudili jsme se šest let, a já z toho stresu dostala rakovinu,“ popisuje těžké chvíle Jitka, kdy se dozvěděla, že má nádor tlustého střeva.

Stesk po hraní

S bratrem se už nikdy nesmířili. Německý manžel Peter Jitce v roce 2003 zemřel. Zůstala sama, protože děti nikdy neměla. Začala znovu myslet na hraní, které ji vždy přineslo radost. „Hrála bych ráda. I když bych měla strach že to pokazím,“ přiznává Zelenohorská. Třeba se ještě dočká.

Role

Jitka Zelenohorská hrála hlavní role například ve filmech Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Ukradená vzducholoď a v desítkách dalších jako třeba Mravenci nesou smrt, Fešák Hubert a Arabela ztvárnila menší postavy.

Fotogalerie
10 fotografií