Podle našeho zdroje z ostravské nemocnice Hrůza po procitnutí hýbe rukama i nohama, ale neurologové varují, že je velmi předčasné hýřit optimismem. Ještě není znám rozsah poškození a regenerace mozku může trvat i několik měsíců.

Michal se už hýbe a dokonce mluví, i když zmateně,“ prozradil Blesk.cz zdroj z nemocnice. Pro jeho manželku Lindu, která ho podporuje od první chvíle, kdy byl do umělého spánku uveden, to musí být obrovská úleva. A pro fanoušky kapely fantastická zpráva. Jenže přehnaný optimismus spojený s odbornou neznalostí o stavu věcí dělá vrásky členům kapely i jejich okolí. Někteří pořadatelé se dokonce dotazovali na to, kdy se Michal vrátí na pódium a zda bude plnit svoje koncertní závazky. Což je lidově: mimo mísu!

Očima neurologa

Především lékaři jsou opatrnější v úsudcích. Doba trvání umělého spánku je u každého pacienta velmi individuální, záleží na klinickém stavu pacienta a zároveň a rozsahu poškození mozku.

"Proces probouzení z umělého spánku sice naznačuje možnost příznivého posunu v péči o pacienta, ale rozhodně to neznamená, že je mozek v pořádku a že má pacient vyhráno. Probouzení není v žádném případě jednoduché, ani krátké, může trvat i týdny či měsíce, " řekl Blesk.cz primář MUDr. Jiří Neumann, přednosta neurologického oddělení nemocnice Chomutov s tím, že pacient se pravidelně kontroluje a probouzení je regulováno podle jeho stavu.

Lékaři sledují vitální funkce, neurologické parametry a reakce pacienta. "Při probouzení je důležitá také pomoc blízkých osob, které na nemocného mluví, dotýkají se jej apod.," dodal.

Podobně jako Michal Hrůza na tom byl před patnácti lety frontman kapely Elán Jožo Ráž. Jen zázrakem přežil těžkou nehodu, kdy se vyboural na motorce. V umělém spánku byl dva měsíce. Trvalo mu dva roky, než se naučil znovu chodit.

Video
Video se připravuje ...

Hrůza bojuje o život, kolegové zatím na sebe plivou špínu! Markéta Reinischová, Jaroslav Bouda