V srpnu 2012 natočil Čtvrtníček spolu s Janem Potměšilem (48), režisérem Tomášem Svobodou a producentem Jiřím Kounickým videoklip, kde herci vystupovali převlečení za policisty. Tím přestoupili zákon. Navíc jeden z řidičů při natáčení dostal infarkt. Zachránila ho včasná resuscitace člena televizního štábu. U soudu za to dva z obviněných dostali podmínku na půl roku a dva na rok, všichni s odkladem dva roky.

Proti těmto trestům se jednohlasně odvolali, a to z toho důvodu, že chtěli soudu znovu objasnit celé nedorozumění. Komik Čtvrtníček si své pověstné žerty a nevybíravé chování neodpustil ani u soudu. „Jste všichni, můžeme začít?“ ptal se před samotným zahájením novinářů. „Vy si k tomu gestu nenapíšete ani titulek?“ pošťuchoval je.

Jako první z obviněných stanul před soudem Jan Potměšil. „Je mi to moc líto, protože celý ten projekt měl původně pomoct handicapovaným. Nikdy by nikoho z nás nenapadlo, že by se mohlo stát něco tak strašného.Proto jsme se odvolali, abychom byli znovu vyslyšeni. Projekt měl být skutečně jen pro dobrou věc,“ svěřil se Jan Potměšil u soudu.

Nikdy by ho prý nenapadlo, že by je zastavení řidiči nepoznali. „Já jsem vystupoval na vozíku, už to bylo tak absurdní, že muselo být jasné, že jde o nadsázku, že to není realita,“ dodal. Zároveň podotkl, že řidička, kterou zastavili před tím pánem, který následně zkolaboval, herce okamžitě poznala.

Petr Čtvrtníček byl dnes u soudu poprvé, což se také projevilo na jeho chování. Jelikož nezná pravidla, během výpovědi skočil jednomu svědkovi do řeči. Soudkyně ho okamžitě napomenula a herec se omluvil. Sám později popisoval, jak celý projekt vznikl. Nápad na scénku s policajty byl totiž jeho. Uvedl, že byl zvědavý na reakce lidí v situaci, kdy je zastaví policista na invalidním vozíku.

Když došlo na výpověď ohledně zkolabovaného řidiče, Čtvrtníček vypověděl, že řidič zpočátku netušil, že se jedná o natáčení. "Když jsme mu to řekli, tak se usmál, ulevilo se mu,“ přiznal herec s tím, že možná právě tato emoce mu přivodila později srdeční zástavu.

Pak se ke slovu dostal také režisér celého videoklipu Jiří Kounický, který se snažil soud přesvědčit o tom, že vzhledem k tomu, že měli na natáčení povolení, netušili, že páchají přestupek. Ten ve chvíli, kdy řidič zkolaboval, stál opodál. „Zaslechl jsem z vysílačky, jak někdo volá, ať přineseme vodu. Pak jsem zavolal záchranku a na základě jejich pokynů začal člen štábu pána resuscitovat,“ vysvětlil Kounický.

Režisér Tomáš Svoboda se k dnešnímu líčení nedostavil, ale poslal omluvu s tím, že si přeje, aby se případ projednal i bez jeho přítomnosti.

Jako svědkyně byla přivolána i spolujezdkyně ze zastaveného vozidla, jehož řidič zkolaboval. Zprvu herce převlečené za policisty nepoznala, teprve až po chvilce si uvědomila, že jeden ze strážníků je Petr Čtvrtníček. Podle jejích slov se hercům ulevilo ve chvíli, kdy jim došlo, že muž ví, že se jedná o žert. Jenže pak se řidiči udělalo nevolno.

Jeho žena mi později řekla, že mu nebylo dobře už předtím a dokonce se kvůli tomu objednal i k lékaři. Ještě říkala, že byla ráda, že se toto neštěstí stalo zrovna v místě, kde měl někdo zkušenosti s resuscitací,“ svěřila se svědkyně.

Zkolabovaný řidič, kvůli kterému se dnes všichni sešli u soudu, se naopak vůbec nedostavil. Omluvil se s tím, že mu to vzhledem k jeho špatnému zdravotnímu stavu lékař nedoporučil. Od té doby, co se tato událost stala, totiž nepracuje a už pobírá plný důchod.

Jen co Čtvrtníček vyšel ze soudní místnosti, začal s novináři opět vtipkovat. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat, chce se mi čůrat,“ podotkl a dál se s přítomnými vůbec nebavil. Soud byl odročen na 19. srpna, kdy budou přivoláni další svědci.  

Video
Video se připravuje ...

soud Čtvrtníček Kristýna Léblová, Petr Soukup

Fotogalerie
7 fotografií