Ján Satinský o sobě rád mluví jako o bláznovi. Má k tomu své důvody. Trpí duševní chorobou, o které se nestydí hovořit. „Trpím schizoafektivní psychózou, resp. poruchou,“ přiznal otevřeně syn slavného herce. Ján Satinský si myslí, že právě smrt otce mohla nemoc "odstartovat". Tehdy mu bylo čtrnáct let, když herec, známý všem hlavně z komedie století S tebou mě baví svět, zemřel.

Kvůli své nemoci byl Satinského syn hospitalizován také v blázinci. "Nejdřív se u mě projevila maniodeprese, ale potom jsem postoupil o stupeň výš a diagnostikovali mi schizoafektivní poruchu. Měl jsem tři velká vzplanutí. Poprvé v sedmnácti letech. Tehdy jsem byl Ježíš. To bylo nejúžasnější. Měl jsem pocit, že všechno má řešení a nic není problém. Jenže o rok později to eskalovalo. Tenkrát jsem se propil až do rána a nějakým způsobem jsem si v Bratislavě pronajal dům. Pár dní jsem tam žil, ale pak jsem to nezvládl a zavolal mámě, aby mě vzala na psychiatrii,“ přiznal Satinský s tím, že po třetím vzplanutí dokonce skončil na psychiatrii v Londýně.

Ján prožíval střídavá období, při nichž si v první fázi užíval života a cítil se výborně, v té druhé ho trápila těžká deprese. „Kromě zlomových životních událostí, můžou být spouštěči psychózy také drogy či špatný denní režim,“ svěřil se hercův syn, který má s drogami nejspíš své zkušenosti. „Kdo na Slovensku tvrdí, že si nikdy nedával heroin do žíly, lže,“ dodal Satinský. Akutní léčbu musel podstupovat rok, nyní do konce života bude brát léky na udržení nemoci.

Fotogalerie
3 fotografie

Lidé trpící psychickými poruchami většinou smýšlí o sebevraždě. Ani syn Satinského není výjimkou. „Na sebevraždu jsem určitě pomýšlel. Ale protože nemám jistotu, zda by potom bylo něco lepšího nebo naopak horšího, tak je to podle mě rozhodně obrovský risk,“ dodal Ján, který přišel o otce v době, když byl v pubertě. Dlouhé měsíce se musel dívat na to, jak jeho otec trpí bolestmi, kterým následně podlehl.

Julius se synovy duševní poruchy nedožil, ovšem za svého života si také prožil se svými blízkými své. Po dvaceti letech manželství se mu v Karibiku utopila jeho první žena, baletka Slovenského Národního divadla Olga Lajdová.

Co je schizoafektivní porucha?

Schizoafektivní porucha je sporná skupina poruch na pomezí mezi afektivními a schizofrenními psychózami. Diagnóza by se měla stanovit pouze tehdy, když jsou výrazné jasně schizofrenní i jasně afektivní příznaky a jsou přítomny současně, takže epizoda nesplňuje kritéria pro schizofrenii, ani pro manickou či depresivní fázi.