Ve starověku a středověku platilo, že herec byl na stejné úrovni jako prostitut či prostitutka. Proto byli na okraji společnosti a jejich rodiče se za ně styděli. Přestože doba o poznání pokročila, podobným odmítnutím ze strany si prošel i právě zesnulý herec Václav Sloup. Ten celé mládí toužil po tom stát se hercem. Toužil vystudovat pražskou divadelní fakultu, která z něj herce, zakořeněného v prostředí pražské bohémy, udělá.

Jeho matka si to však nepřála. DAMU mu, ač neúspěšně, rozmlouvala. Na školu totiž stejně utekl. A když pak natočil svůj nejvýznamnější film Blbci z Xeenemünde, styděla se za syna tolik, že odmítala vyjít z domu. Naštěstí ale byla z hercova okolí jediná. "Nezkazil žádnou legraci, byl to fajn kluk. Byli jsme na něj tady v obci pyšní", svěřil se deníku Aha! jeho kamarád Václav Červenka z rodných Tlustic.

Právě studium na akademii bylo pro Sloupa klíčové. Setkal se tady s budoucí generací herců a režisérů, kteří udávali směr české kinematografie v dalších desetiletích. Ve třídě se setkal třeba s Jiřím Krampolem, Ladislavem Mrkvičkou, nebo režisérem Františkem Filipem.

Václav Sloup zemřel v sobotu ráno v domově pro seniory v Libochovicích. Pohřben bude nejspíš do rodinného hrobu v Tlustici. Třeba mu maminka alespoň po smrti odpustí, že upsal duši herectví. 

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý Václav Sloup (+78) z Chalupářů: Proč se mnou holky nespaly!? Bleskové zprávy