První díl cyklu Slunce, seno... měl premiéru v roce 1984! V edici Blesk Extra proto vychází kniha exkluzivních rozhovorů a DVD s unikátním 50minutovým dokumentem, v němž herci a tvůrci filmů prozradí řadu šokujících novinek!

Až dnes tak díky tomu vychází najevo skutečnost, jak moc tvůrce potrápili někteří neposlušní herci. „Ve všech dílech jsme někoho likvidovali. V  prvním díle hrál hlavní roli Šimona PláničkyPavel Kikinčuk, ale ten podlehl kritice. Podle mě je snob, a to mu klidně řeknu do očí, alespoň tenkrát byl, a řekl, že v žádném dalším díle nechce být. Že v takových sračkách hrát nebude. Takže v druhém díle, když je veselka a ptají se po něm, tak se řeklo, že je na vojně,“ tvrdí scenárista všech tří filmů Petr Markov.

Ruka místo Itálie

A zlobila prý i Jiřina Jirásková alias učitelka Hubičková „Štvalo ji to, že měla jet na natáčení do Itálie. Dupla, že je tam moc horko a kdesi cosi. Co s tím? Tak jsme jí vymysleli zlomeninu ruky a poslali tam místo ní její sestru, kterou hrála Jaroslava Hanušová, což bylo nakonec ku prospěchu filmu,“ dodává Markov s tím, že ve finále začala své podmínky navyšovat i hlavní hvězda série Helena Růžičková, což mělo být skutečným důvodem toho, proč se nikdy nenatočil chystaný čtvrtý díl.

Zdeněk Troškapřitom dlouho říkal, že se »čtyřka« netočila proto, že zemřeli všichni důležití herci. Markov ovšem říká něco jiného. „Tenkrát už to opravdu bylo s velkým časovým odstupem od třetího dílu, takže pár lidí mezitím odešlo, ale nebylo to ještě nijak masové, a hlavně Helena Růžičková, Jiří Růžička nebo Luděk Kopřiva byli naživu, takže to nebyl problém,“ popisuje ranou fázi příprav filmu Markov.

Troška nechtěl Růžičkovou

Proč ale vše nakonec ztroskotalo? Kvůli roztržce mezi dvěma nejdůležitějšími pilíři komedie! „Zdeněk se nepohodl s Helenou Růžičkovou a říkal mi, že moc nechce, aby v tom hrála. Já mu řekl, že to není problém, že to začne tím, že Helena Jirkou jedou na pole vtom svým gazíku, najednou se objeví létající talíř, oni po něm koukají, vjedou na železniční přejezd a smete je vlak. No a bude to," prozradil Markov. „Jenže Helena se to dozvěděla a udělala všechno pro to, aby se čtvrtý díl netočil…“

Slunce seno 5?

Petr Markov chtěl obyvatele Hoštic natáčet ještě jednou: „Po »Ufounech« jsme ještě přemýšleli o pokračování, kde měl hrát podstatnou roli Jirka, kterého hrál Martin Šotola. Mělo se to odehrávat v Hošticích současnosti, kde jde do penze místní doktor. A Jirka, protože studuje medicínu, tak slíbí, že přemluví svoji kamarádku ze studií, aby do Hoštic nastoupila. Takže Hoštičtí přijdou s velkou parádou k vláčku a vystoupí z něj černoška. Nejdříve na ni koukají skrz prsty, ale pak tam někomu zachrání život. Tenhle nápad teď Zdeněk Troškapoužil v Babovřeskách.“

Video
Video se připravuje ...

Slunce, seno, 30 let! Vzpomíná 15 žijících herců a tvůrců! Blesk TV