Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dvacet let od smrti atleta a rodiny jsou stále na nože: Čáslavská se pustila do synovce Odložila!

Autor: raj, lm - 
17. července 2014
05:30

Už je tomu 21 let, ale staré rány se ještě nezahojily. Řeč je o smrti atleta Josefa Odložila (†55), u níž byl před dvěma dekádami přítomen i nedávno zesnulý rotmistr Jaroslav Lieskovan (†39). Při této příležitosti, která by měla být věnována zejména pietě za mrtvé hrdiny, se znesvářené rodiny kolem Josefa Odložila a Věry Čáslavské do sebe opět pustily!

„Tím, že tento člověk padl ve službě České republice, tak to zmírňuje tu bolest, kterou způsobil tím, že se podílel na smrti člověka. Josefa Odložila, který též sloužil naší vlasti, a to v mírovém vojsku Organizace spojených národů na začátku 90. let v Iráku,“ řekl Blesku Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze a synovec mrtvého atleta.

Čáslavská se ale právě za tato slova do Ševčíka tvrdě opřela. „Miroslav Ševčík, příbuzný Josefa Odložila, bezskrupulózně vytahuje své staré vykonstruovaně scestné myšlenky k případu svého strýce, a to v okamžiku, kdy celý národ truchlí nad zmařenými mladými životy a hanebně si tak přihřívá svou »polívčičku«, která ošklivě páchne. A která páchne už 21 let! Nemám slov, jak vyjádřit nízkost jeho jednání, když si dovolí tak nestoudně zneužívat hrdinství a smrt českého vojáka,“ uvedla.

Jak Odložil zemřel?

Není tedy pochyb, že smrt Josefa Odložila i po dvou dekádách stále vyvolává kontroverze uvnitř rodiny. Bývalá manželka atleta, slavná gymnastka Věra Čáslavská rozsudku navzdory odmítá přijmout verzi potyčky mezi synem a otcem, kterou interpretuje rodina tragicky zesnulého atleta Odložila. Jaký je v nich rozdíl?

Podle první verze za ni může syn z prvního manželství, Martin Odložil. Dne 6. srpna, když jel Josef Odložil za svým synem, aby mu pomohl s reparátem na maturitu, zastavil se v hospůdce, kde potkal Věru Čáslavskou. Chtěl se s ní dát do řeči, ale ta ho odmítla. Posadil se tedy vedle a časem uslyšel, že jeho syn je na diskotéce u Cimbury v Bělé pod Pradědem, kam se za ním vydal. Na ní chtěl syna najít, ale nechtěl ho nechat vyvolávat, takže začal tančit a hledat ho. Když si ho syn všiml, nechal mu zahrát písničku od skinheadské skupiny Zelené mozky, která zesměšňuje a uráží armádu (Josef Odložil byl voják). Pak šel ven a zničil otci auto. Když se vrátil zpět do sálu, už 7. srpna, asi v 0:30 ráno, udeřil svého otce boxerem, jak potvrzují svědectví. A právě u této rvačky asistoval i Jaroslav Lieskovan, který také atleta několikrát udeřil.

Předchozí verze nicméně čerpá zejména z tehdejšího tisku. Jak obžalovaný syn Martin, tak jeho matka a bývalá Josefova manželka Věra Čáslavská popisují situaci značně odlišně, jejich verzi navíc podporují někteří soudní znalci v oboru zdravotnictví a svědkové. Podle této verze, na základě níž udělil prezident Václav Havel Martinu Odložilovi milost, se otec se synem na diskotéce potkali náhodou, Josef byl tou dobou už velmi opilý a vyvolal roztržku, v jejímž důsledku upadl. Na následky nešťastného pádu zemřel.

holcman ( 20. července 2014 17:27 )

Čáslavská byla výborná gymnastka, dříč. Jako o ženské si ale o ní žádné zbytečné iluze nedělám, synáčka pořádně vychovávat nedovedla. Co se týká jejího synovce, M. Ševčíka, tak to byl bezcharakterní, komunistický spratek už na VŠ Ekonomické, kde učil již před sametovým převratem, dneska patří mezi bolševické, privatizační zbohatlíky a je snad ještě horší grázl a podvodník, než tehdy.

lalia ( 19. července 2014 13:57 )

Stačil rozvod,když ji mlátil.

lalia ( 19. července 2014 13:55 )

Měla jsem Věru Čáslavskou jako gymnastku moc ráda,ač jsem ji osobně neznala.Byla náš vzor,jsme přibližně stejně staré.Nezávidím jí její osud se synem a manželem,ale nelíbí se mě,jak začala lezt do politiky,angažovat se,dělat chytrou,tím ztratila všechno.Měla zůstat tou Věrou,nešťastnou matkou,jak jí osud bohužel naložil a národ by ji miloval do smrti.U mě ztratila na váze.

1946 ( 18. července 2014 17:35 )

Vystudovat plzeňská práva / asi švindlem, jak jinak/ a snad te´d žije někde v cizině.

1946 ( 18. července 2014 17:23 )

 Nechte už toho mrtvého na pokoji a přestaňte zviditelňovat babu Čáslavskou.

Zobrazit celou diskusi