„Přínos to pro vesnici není. Možná pro hospodu, ale pro lidi ne,“ krčí rameny Marie Pilátová (93), která si ve filmech zahrála mámu Venci Konopníka zvanou Konopnice.

Nájezdy čumilů

„Máme tady čtyři hospody, ale krám ani jeden. Sem přijdou tisíce a tisíce lidí, to už ani není možný. A čím dál tím více přibývají. Jezdí sem i krajani, co se odstěhovali, z Kanady, ze Švédska, z Austrálie. I třeba autobusy s důchodci. Je tady živo až moc. A poplatky za auta se začaly vybírat teprve nedávno,“ dodává drobná stařenka s tím, že kdyby Zdeněk Troška věděl, co svými filmy způsobí, určitě by vesnici pro účely filmování pojmenoval jinak.

Největší nájezdy se pořádají na dům na návsi, v němž »bydlela« rodina Škopkových. Stojí hned vedle Troškovy rodné chalupy, z níž je dnes penzion. V době natáčení byl dům Škopkových neobydlené stavení a jeho dnešní majitelé z nechtěné slávy radost ani náhodou nemají.

„Tam, co se natáčelo jako u Škopkovejch, lezli lidi tolik přes zeď a přes vrata, že tam pes někoho chytil za ruku,“říká paní Pilátová. Právě proto si prý noví majitelé nechali postavit nový, vysoký plot, de facto zeď, která už nikomu nedovoluje zahlédnout ani kousíček slavného dvorku.

Jak se dnes žije v Hošticích? Z filmové historie zbylo máloco.
Autor: Blesk - D. Malík, L. Skřivan

Muzeum místo krav

Obecní úřad se pokusil obyvatelům Hoštic ulevit a zájem veřejnosti přesměrovat na Ranč Šimona Pláničky, který stojí na kraji vesnice. Objekt bývalého JZD, který si v komediích také zahrál významnou roli, slouží jako filmové muzeum, v němž je řada exponátů – včetně babiččiny jezdící postele nebo Vencovy motorky. Za vstup se platí v řádu desetikorun.

Nová fakta a exkluzivní rozhovory s 15 žijícími herci a tvůrci najdete v DVD dokumentu Slunce, seno, 30 let!, který je zdarma součástí stejnojmenné knihy vycházející v edici Blesk Extra, a která je právě v prodeji na novinových stáncích!

Video
Video se připravuje ...

Jak se dnes žije v Hošticích? U Škopkových pes pokousal zvědavce! Petr Macek, Petr Soukup, David Malík

Video
Video se připravuje ...

Slunce, seno, 30 let! Vzpomíná 15 žijících herců a tvůrců! Blesk TV