Cenzoři komunistického Barrandova mu do něj totiž necitlivě zasáhli. „Tenkrát probíhaly na ředitelství Československého filmu schvalovačky, u kterých byli lidi od soudruha Müllera, což byl šéf přes kulturu. Byly to opravdu velmi nepříjemné chvíle pro každého filmaře, protože u těch schvalovaček mohl být jedině režisér. A někdy ani on ne,“ vzpomíná Troška na filmovém DVD s dokumentem, jenž je součástí publikace z edice Blesk Extra Slunce, seno, 30 let! Ta bude už od pondělka v prodeji. „Jeden soudruh na mě řval stylem, až jsem viděl, jak mu stříká pot z čela, jak byl brunátný. Myslel jsem, že ho raní mrtvice…“

Vyhazov režiséra

Trnem v oku prý bylo zejména znevažování socialistické společnosti, důchodců, zemědělců a dalších. Někteří z cenzorů prý byli z filmu v takovém šoku, že Trošku navrhovali od filmu vyrazit. „Kolegové, kteří na té schalovačce byli, navrhovali, abych za trest dostal pětiletý distanc,“ vypráví režisér. „Poté za mnou do střižny přišli dva pánové, kterým jsme museli založit film do střihačského stolu, a něco muselo zmizet. Proto ve filmu chybí asi deset minut a proto ho nemám rád. Protože je zmrzačenej!“

10 minut vystřižených scén, které vadily komunistům!

Důchodkyně nejsou čarodějnice

Snad největší zlost vyvolal Troška scénou, kterou prý urazil rodinu jednoho z cenzorů. „Ve scéně, jak na konci všichni běží k lesíku, bojí se, že hoří, utíkají kolem domku staré Matouškové. A ona, aby stačila, nasedne na koště. Kvůli tomu na mě řval jeden ze soudruhů snad nejvíc. Že jsem urazil jeho babičku, že z ní dělám čarodějnici.“ Je vám scéna přesto povědomá? Troška ji natočil znovu pro Slunce, seno, erotika.

Koho chcete likvidovat, soudruhu?

Podobný osud měla i další scéna, která byla smazána, ale režisér si ji prosadil v příštím filmu. Je jí promluva faráře k babkám, že se musí dbát, aby „bejlí nečisté nezachvátilo pole pěstěné. Hříchu musíme čeliti a jeho likvidovati“. „Tam se jedna hluchá bába zaraduje, že se bude likvidovat. Takže na mě vyjeli, koho že chci likvidovat v naší socialistické společnosti. A už to jelo,“ krčí rameny režisér.

Co říkal kohout?

Jedna scéna ale zachránit nešla. „I kdybych všechny smazané záběry oželel, tahle scénka mě mrzí extrémně. Úžasný rozhovor mezi babkou v posteli a kohoutem na pelesti. Toho kohouta něco osvítilo a začal s babkou konverzovat. My v sobě dusili smích, abysme tu scénu nezničili, ale bohužel to bylo vyhodnoceno jako další zesměšnění socialistického důchodce a muselo to být odstraněno,“ lituje Troška.