Za vším stojí tlak televizních studií na snižování nákladů a platů hercům za dabing. Kvůli nátlaku na rychlejší a levnější dabing se herecká asociace rozhodla spolupracovat s agenturou, která má českým dabérům vyjednávat lepší finanční podmínky.

Místo toho, aby televize herecké legendy zaplatila, plánuje je vyměnit za levnější "náhradníky" a za neznámé hlasy. Smlouvu se zastupující agenturou podepsala kromě jiných Nela Boudová, Valerie Zawadská, Martin Stránský nebo Vladimír Brabec. Těm nyní hrozí, že se budou muset rozloučit se svými zahraničními kolegy, kterým už léta propůjčují svůj hlas.

Jasně mi řekli, že mě obsazovat nebudou. V několika firmách, bez diskuze. Jsou přesvědčení, že náhrada se najde a že si lidé na jiný hlas zvyknou,“ svěřila se MF Dnes Nela Boudová. Té totiž hrozí, že přijde o dabérskou roli Lucy Lui v seriálu Jak prosté či o dabování Julie Roberts.

V ohrožení je i hlas Ivana Trojana, který namlouvá Kiefera Sutherlanda v seriálu 24 hodin. „Podpořil jsem tento pokus, podepsal jsem smlouvu s agenturou, a proto teď není jisté, zda příští série 24 hodin budu mluvit zase já,“ přiznal Trojan s tím, že ho na Barrandově žádáli, aby svého zástupce zatím o této skutečnosti neinformoval a ani mu za to nenadával.

Studia se snaží šetřit takovým způsobem, že si na herce nárokují stejné kvantum práce v notně menším časovém rozsahu. Herci jsou totiž placeni od hodiny. Ještě před dvěma lety točili jeden či dva díly seriálu za hodinu, nyní po nich chtějí za stejný čas natočit třeba pět epizod. A proto se herci bouří. Chtějí být placeni podle počtu natočeného textu a ne od hodiny.

Své zkušenosti s jednáním studií má i Vladimír Brabec. „Prý je těžká doba, ale kdy nebyla? Nemůžou z nás dělat voly. Dobře si pamatuji, když jsem jednou odmítl podepsat smlouvu, na které byla částka, z níž se mi zatočila hlava. Když jsem pak o tom diskutoval s dotyčnou dámou, dočkal jsem se odpovědi – A je ti jasné, že už si u nás ani neškrtneš!“ přiznal Brabec.

A takových herců, kteří dostali košem, je víc. Ti, kteří jsou od května v zastoupení, totiž začali být ve velkém přeobsazováni i v roztočených seriálech. Konec dabingové kariéry totiž hrozí kromě výše jmenovaných také Vandě Hybnerové, Lindě Rybové, Daně Batulkové, Václavu Postráneckému, Petru Olivovi, Sašovi Rašilovi, Petru Rychlému nebo Jiřímu Lábusovi.