Na pódiu ho při předávání zastoupila jeho dcera Petra (30), která jeho jménem poděkovala a slíbila mu cenu předat. Petr Hapka nedorazil kvůli vážným zdravotním problémům, které ho upoutaly na lůžko a kvůli kterým musí mít nepřetržitou péči 24 hodin denně.

Diagnóza je k uznávanému českému skladateli velmi krutá. V březnu loňského roku se mu stala osudná narkóza při operaci kyčle, kvůli které se mu rozjela naplno Alzheimerova choroba. Kvůli té musel být dokonce loni hospitalizován i na nějaký čas v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Od listopadu je ale doma a rodina musí platit ošetřovatelky, které se o Hapku starají 24 hodin denně. Neustálá péče a časté návštěvy ale skladatele drží stále nad vodou. „Kdykoli přijedu na Okoř, setkám se s někým z Petrova blízkého i širšího okolí,“ prozradil před nedávnem Hapkův velký kamarád Michal Horáček.   

Snad tedy uvedení do síně slávy neskončí stejně smutně jako před rokem. Loňský laureát Pavel Bobek se sice na předávání cen dostavil, a to i přes velké zdravotní potíže, o pár měsíců se s ním ale kolegové museli rozloučit nadobro. Tak snad to nebude případ Petra Hapky.

Video
Video se připravuje ...

Andělský trapas! Konvičková se zamyslela, a takhle to dopadlo... Petr Soukup, Markéta Reinischová