Hercově dceři Tereze Brodské (45) tátova forma odchodu ze světa způsobila takové trauma, že od osudného dne do obce nevkročila! „A ani nepřejela koly auta!“ zdůrazňuje Tereza. To její bratr Marek Brodský (54) byl o trošku statečnější a svého mrtvého otce tenkrát přijel alespoň identifikovat.

Potom se ale s Terezou dohodli, že chalupu okamžitě prodají. „Jsem ráda, že jsme to udělali. Byl to dobrý nápad. Ani jeden z nás by tam vteřinu nevydržel,“ říká Tereza, která přitom ve Slunečné s otcem strávila ty nejkrásnější chvíle.

Hovory na hrobě

Místo posledního odpočinku slavného herce je naštěstí hned na začátku vesnice, takže oba »Bróďovi« potomci si nemusí drásat duši a do Slunečné vejít.

„Jezdím za tátou jen jednou za rok, před Vánocemi. To má také narozeniny. Na víc nemám sílu,“ přiznává Tereza. Za tátou si prý jezdí vždycky popovídat. „Tak nás bavilo si povídat. On se svěřoval mně a já jemu. Když před tím hrobem teď stojím, rekapituluji svůj celý rok. Zpovídám se tátovi, co se mně povedlo, co jsem pokazila a tak. Vždycky mi to moc pomůže,“ svěřuje Brodská, v jejímž srdci se po otcově sebevraždě objevila nezhojitelná jizva.

Myšlenky na sebevraždu

Ani hercův syn Marek se stejně jako Tereza z tátovy smrti nevzpamatoval  a ničí ho deprese. To dokázal i teď ve 13. komnatě, kde prohlásil: „Občas řeším s kamarády, který model sebevraždy by byl optimální. Já jsem zastánce spíš estetičtější verze, než zvolil táta. Teď je moje favoritní řešení vylézt někam hodně vysoko do hor, vzít si s sebou hodně rumu a zmrznout. Protože člověka najdou ve slušném stavu a prý je to příjemný.“ Jeho sestru tyto věty pobouřily a bratrovi vzkázala, že „je debil!“

Zastřelil se u Božích muk

Vlastimil Brodský se zastřelil 20. dubna 2002  brzy ráno u Božích muk na zahradě chalupy ve Slunečné. Bezvládně ležícího na zemi ho našel soused, který hned přivolal záchranku a policii.

Brodský si podle nejbližších vzal život sám, protože se bál skončit nemohoucí. Měl za sebou už několikátou mrtvici. Sebevraždu měl promyšlenou, den předtím odvezl svého milovaného jezevčíka Huga ke známým. Nechtěl mu způsobit trauma.