Ona sama se cítí jako Češka, svou odlišnou barvu pleti po většinu času nevnímá a necítí se odlišná. Až na chvíle, kdy ji na to někdo upozorní. Svou odlišnost začala poprvé více vnímat v šesti letech, kdy se prvně zeptala na svého biologického otce.

Rodinné tajemství

Dozvěděla se ale jen o jakémsi předkovi, americkém vojákovi, který by za její odlišný vzhled mohl být odpovědný. Nejdříve tuto historku přijala, postupem času se jí zdála čím dál tím více nepravděpodobnější.

V rodině se nikdy o žádném americkém vojákovi nemluvilo a celou věc provázelo takové zvláštní tabu, že mi pak bylo už jasné, že je v tom nějaký malér,“ řekla Zuzana pro magazín Mladé fronty Dnes. 

Smrt strýce hledání odstartovala

Situace se ale změnila, když jí loni zemřel strýc. Najednou jí došlo, že otce prostě chce poznat. Nechtěla, aby bylo pozdě, až by se k tomu v budoucnu odhodlala. A tak zjistila pravdu.

Nechtěla žádná srdceryvná setkání, ani sdílení dosavadního života. Byla jen zvědavá, a tak se dozvěděla, že její otec je z Kuby a že pracoval v litvínovské chemičce. Krátký románek mezi její matkou a Kubáncem ale neměl dlouhého trvání, její matka byla vdaná, on musel odjet zpět do své rodné vlasti.

Hledání začalo

Znala jsem jeho celé jméno. Tedy i ta prostřední. Pamatuju si ten moment do posledního detailu, bylo to před rokem, dopoledne v únoru. Zadala jsem si jméno do Facebooku," prozradila Tvarůžková. A výsledek se okamžitě dostavil. Jen dva lidé stejného jména měli profil na této sociální síti, jen zjistit, který je doopravdy ten pravý.

A proto oba facebookové profily ukázala své matce. Ta po krátkém tichu řekla jen "Jo, to je on." A bylo jasno.

První pocity ale byly smíšené. Ve svém životě ho sice Zuzana chtěla, nutně ho ale nepotřebovala, otce má, žije v Litvínově a jmenuje se Ladislav Tvarůžek. A tak přišly otázky, které v takovýchto situacích bývají běžné. Co když o kontakt se mnou vůbec nestojí? Bude se mnou mluvit? Nemá někde rodinu? Tyto pochyby ale moderátorka zaplašila a odhodlala se mu napsat.

První kontakt

„Prvně jsem se mu ozvala asi za měsíc. Napsala jsem mu krátkou zprávu."

A co konkrétně mu Zuzana Tvarůžková napsala? Psala o rodinném příběhu, jehož může být součástí. O tom, že by mohla být jeho dcera. A odpověď přišla asi za 30 hodin. „Byl milý. Psal, že žije v Mexiko City, kde má bar, a často létá na Kubu. Byl rád, že jsem se mu ozvala, a obdivoval moje rodiče, jak to zvládli,“ přetlumočila Zuzana první slova od svého otce.

A jak to bylo dál?

Kontakt stále trvá. Oba si navzájem vyměnili fotky, ale ještě se nesetkali. „Pracuje v zahraničí, ale často létá na Kubu, takže asi není úplně standardní Kubánec, zdá se, že má tolerovanější zacházení v režimu,“ prozradila na závěr moderátorka.