Ordinace si získala miliony diváků, které si jako málokterý český seriál dokázala udržet. A nyní slaví jubileum, štáb totiž natočil již pětistý díl druhé řady, ve kterém se potkáváte s doktorem Mázlem, primářem Suchým nebo Bělou Valšíkovou v podání Zlaty Adamovské. Proto tvůrci prozradili pár perliček z natáčení.

1. Prasata a klobásy místo lidí a vnitřností

Filmaři si při natáčení scén z operačního sálu pomáhají všelijak, protože herci rozhodně neoperují lidi. Nejčastějšími náhražkami při operacích jsou prasečí orgány a kůže. A to proto, že se nejvíce podobají těm lidským. Střeva nahrazují vinné klobásy.

2. Růžová vila

Vila, kde je ordinace doktorky Valšíkové, se nenachází v Kamenici, ale na rozhraní pražských Malešic a Žižkova. Opuštěný dům navíc lékaři kvůli venkovním záběrům museli několikrát natírat na růžovo.

3. Kostýmy

V současnosti se v kostymérně nachází 90 lékařských kostýmů, 40 operačních empírů a 50 operačních kompletů. Ostatní kostýmy se počítají na tisíce, většiny byly ale vyřazeny a dány na charitu.

4. Odborní poradci

Při natáčení seriálu z odborného prostředí musí mít autoři k ruce odborníky, kteří zajišťují reálnost a pravdivost situací v seriálu. Filmaři Ordinace mají k ruce 10-15 odborných poradců a to z řad nejen lékařů a záchranářů, ale i fyzioterapeutů, kaskadérů, policistů a hasičů.

5. Herečtí matadoři

Někteří z herců se v seriálu objevují již od prvních dílů první řady. Je to především Čestmír Mázl, který se stal tak trochu hereckých matadorem. Věrná seriálu je i jeho skorošvagrová barmanka Lucie v podání Ivany Jirešové.  

Poznali byste ho? Takhle Petr Rychlý vypadal na začátku Ordinace!
Autor: pro Blesk - TV Nova

6. Smrt v Ordinaci

Náhlým odchodům je Ordinace otevřená, vždyť jen v průběhu druhé řady se museli diváci rozloučit hned se třemi. Daniele Šinkorové bylo předurčeno zemřít v Německu poté, co se připletla do bitky neonacistů, Jan Šťastný podlehl rakovině a naposledy se diváci srdceryvně loučili s Markétou Plánkovou neboli Magdou Mázlovou.

7. Těhotenství v Ordinaci

Kromě smrti překopala plány scénáristům i těhotenství. Kvůli nim musely alespoň na nějaký čas seriál opustit doktorka Erika Jánská, barmanka Renáta Svárová nebo sestřička Kateřina. Kromě doktorky Jánské by se ale měly Irena Máchová i Jana Stryková vrátit do svých rolí.

8. 100 litrů krve

Tolik filmové krve bylo zatím použito při natáčení druhé řady, která se na obrazovkách vysílá od 15. 1. 2008. Vzhledem k tomu, že seriál je z lékařského prostředí, není to mnoho.

9. 19 840 herců

Na obrazovce se objevilo téměř dvacet tisíc tváří, ať už se jedná o herce v hlavních, vedlejších či epizodních rolích, nebo třeba jen o komparzisty. Na jeden díl tak v průměru připadne asi čtyřicet herců.

10. 18 756 hodin vs 500 hodin

Jde o hodiny, které na place strávili herci při natáčení a následně diváci u televizních obrazovek. Herci tak v Ordinaci prožili více jak 780 dní čistého času, a tak je jasné, že jsou si se svými postavami velmi blízké. Diváci by nad sledováním všech dílů druhé řady strávili 21 dní v kuse.