Je to milenec. O čtyřicet tři let mladší. Téměř třicetiletého mladíka chce Janžurová dostat do svého lože tím, že si koupí les. To vše se děje v nové divadelní hře Stavovského divadla Les, která bude mít premiéru 19. března.

Sama herečka si postavu vitální zralé dámy pochvaluje. „Je to rozhodně příjemné osvěžení. Pro mě to byl trochu nečekaný návrat k takovéto komické roli a jsem moc potěšena, že jsem se toho ještě dočkala,“ svěřila se Nedělnímu Blesku.

Komička

V poslední době jsme mohli vidět Janžurovou v televizi či ve fi lmu spíše v rolích starostlivých, bojácných a nevýrazných žen. Přitom energie a dar bavit lidi, který v sobě Janžurová má, jako by většina režisérů přehlížela.

Vždyť Janžurová byla mezi herečkami jeden z největších komediálních talentů a je jím dodnes. A navíc jí to teď mimořádně sluší. Takže, páni režiséři, to je hozená rukavice. Kdo ji zvedne?

O čem je Les

Je to groteskní komedie ruského dramatika A. N. Ostrovského. Ohniskem hry je spor o les. Zatímco pro bohatou majitelku panství představuje les pouze šanci, jak rozmnožit majetek a získat mladého milence, pro bezskrupulózního obchodníka Vosmibratova je les pouhopouhý byznys.

Druhou, neméně významnou linii hry tvoří postavy dvou potulných herců Nešťastlivce (Vladimír Javorský) a Šťastlivce (Igor Bareš). Oba jsou plní ideálů, které v době vypočítavosti a intrik nemají příliš šancí na prosazení.