Tři roky života, které Věra ChytilováMilošem Kopeckým strávila nebyly vždy jednoduché. Režisérka postupně zjišťovala, že Kopecký ji podvádí a lže do očí. „Když došlo na konkrétní rozhodnutí, ucukával a bál se. Nechtělo se mu opouštět své pohodlí. I když byl sebevíc zamilovaný, do nejistoty nešel, obával se budování něčeho nového. To mě překvapilo a současně trápilo,“ přiznala Chytilová ve své autobiografické knize Věra Chytilová zblízka.

Vrcholem všeho bylo, když Věra našla Kopeckého tajný deníček. Chytilové to nedalo a nahlédla do něj. To co v něm bylo ji zabolelo. Kopecký si tam psal zápisky typu: „Konečně doma. Konečně klid.“ A to bylo jen krátce poté, co se vrátil ze schůzky s Věrou. Přitom se tvářil, jak se s ní nerad loučí.

Byl to šok a v tu chvíli jsem se definitivně rozhodla, že v téhle neupřímnosti nemůžu žít. Pochopila jsem, že s Milošem není nic načisto, nic upřímně, a že to nemá cenu,“ popsala režisérka v knize konec jejího vztahu s nezapomenutelným hercem. Kopecký si prý rozchod nikdy nepřipustil.