Většinou se podobné galavečery nesou v duchu klasické černé barvy, kterou se nic nezkazí. Jestli ale letos pozvané dámy chtěly být barvou šatů výjimečné, měly smůlu. Jedna po druhé totiž vstupovaly do Španělského sálu na Pražském hradě, kde se ceny Trebbia předávaly, v červených šatech.

Hluboko ve skříni zalovila vdova Eliška Kaplicky. Odvážné červené šaty s průhlednou sukní a velmi úzkými ramínky, ve kterých se na slavnostním večeru ukázala, totiž oblékla i loni na after párty Českých lvů. Tam tehdy v dobré náladě a s cigaretou v ruce juchala s režisérem Jakubem Wagnerem. Tentokrát se vdova po Kaplickém velmi dobře bavila s italským architektem Francescem Augusto Razettem, se kterým se objevila i nedávno na Plese v Opeře.

Černou krajku z Plesu v Opeře vyměnila za rudý satén modelka Andrea Verešová A ani na Hradě si neodpustila lehkou provokaci, když odhalila holá záda. Pochopitelně nezapomněla na vysoký rozparek  Nejlepší kamarádky a modelky Jana Doleželová s Lucií Smatanovou také podlehly červené. Doleželová zvolila šaty na jedno ramínko, Smatanová dráždila odvážnějším výstřihem.   

Červenou pro slavnostní večer zvolila i moderátorka večera Jitka Novotná, která na jevišti stála po boku slovenského herce Maroše Kramára. Na rozdíl od jejích červených souputnic byly její šaty ozdobeny bílými kamínky, se kterými sladila i své střevíce. Odstín červené si našel své zastoupení i mezi muži. Ujal se ho extravagantní dirigent Varhan Orchestrovič Bauer, který dorazil ve vínovém kabátě a vínových lakýrkách.  

A co na záplavu červené na Hradě říká Františka?

"Červená není trend nadcházejícího jara-léta. Červená je klasika. Tsunami červené vybízí k několika otázkám: Buď si k srdci vzaly výtku, že černé bylo příliš, viz únorový Ples v Opeře. Nebo si prostě řekly, že červená je sexy a přicházející jaro by mohla oživit, nebo zkrátka vytáhly do boje. Smutek vystřídala krev, a ženy oděné do smutku vystřídaly rudé Nikity," míní módní expertka Františka Čížková.