Kauza, která zasáhla Česko v plné síle, má své další pokračování. Po obvinění církevní obce se vlna přelila na školu, kterou Filip navštěvoval. A je to opravdu silná káva!

Spolužáci jeho odlišnost akceptovali a přijímali ho takového jaký je, na rozdíl od vyučujících! Ti totiž nezvládli roli těch, co mají mladé lidi vychovávat a Filipovi se prý vysmívali. V jejich očích byl totiž Filip zženštilý a i jeho docházení do pěveckého sboru Boni pueri bylo pro ně trnem v oku a důvodem pro posměch.

Podle informací, které získal časopis Reflex, se mu za jeho účinkování na různých koncertech sboru, se kterým sjezdil kus světa, vysmívali a dělali mu naschvály. To potvrdila i Filipova matka. „Několikrát jsme to ve škole řešili. I s ředitelem. Věděli jsme o tom. Vždy nám slíbili, že už se to nebude dít,“ svěřila se Filipova matka Reflexu. „Nebyla to ale pravda,“ dodala.

A to na Filipovu psychiku určitě nebylo dobré. I proto se rodina rozhodla změnit školu, předsudky proti němu ale byly i na té nové. Jinakost, kterou se vyznačoval, byla natolik výrazná, že se nedala skrýt. „Vždycky jsme věděli, že je Filip jiný. Vlastně jsme to tušili, že je homosexuál. Ale to na naší lásce k němu nic neměnilo,“ řekla Filipova sestra Bětka, které se svěřil o své orientaci jako druhé v pořadí, ale poprosil ji, aby to nikomu neříkala. Chtěl to udělat sám.

Důvody pro jeho gesto byly zjevné, svoji sílu totiž nalezl ve filmu Modlitba za Bobbyho, ve kterém zanevře matka na svého syna poté, co se jí přizná, že je gay. „Udělal to, protože doufal, že jako matka ve filmu, tak naše společnost se po jeho činu změní. Že se nad sebou a svou nenávistí lidé zamyslí. Nechtěl žít v takovém zlém a nenávistném světě,“ zakončila svoji zpověď.

Její obvinění z toho, že by vina za smrt Filipa škola, ale odmítá ředitel Základní školy Všestary PaedDr. Petr Fikejz. "Ne, není to naše vina," řekl Blesku. Navíc také popřel to, že by s Filipovými rodiči někdy mluvil o tomto problému. "S paní Havlíčkovou jsme se viděli až po této nešťastné události," dodal.

Filip ukončil svůj život na zahradě domu, ve kterém žil se svými rodiči a sourozenci, na začátku února. Zanechal po sobě několik dopisů na rozloučenou, ve kterých zdůvodňoval, proč to udělal.