BLESK: Jak často Petra navštěvujete?

„Zprvu jsem ho navštěvoval každý týden dvakrát tam, kde ho operovali, tedy ve Střešovicích. Tam prošel několika odděleními. Jak se ale jeho zdravotní stav – řekněme – vyvíjel, dostal se až do Bohnic.  I tam jsem chodil, ale zdaleka ne tak často. Už proto ne, že ho tam pravidelně navštěvovali členové rodiny, asi nejvíc dcera Petra. Opravdu se k tomu nechci vyjadřovat – nemám dost informací a nejsem lékař... Ale jedno snad řeknu: Nebylo to zrovna veselé období, a to pro nikoho.”

Petr Hapka i jiné návštěvy?

„Měl a dnes, kdy už je doma na Okoři, pořád má. Zásadní je, že má asistenci 24 hodin denně a že o něho pečují lidé nejen odborně vybavení, ale zároveň i schopní velké empatie. Jakkoli to s takovým pacientem nemají snadné, přece jen se přes leccos přenesou prostě proto, že Petra mají rádi. Kdykoli přijedu na Okoř, setkám se s někým z Petrova blízkého i širšího okolí. Největší štěstí jsem měl asi na Olgu Michálkovou, jeho bývalou ženu. Z kamarádů nejvíc jezdí Aleš Kolovrat, ale taky jsem potkal jeho automechaniky, ladiče pian, několikrát tam byl zpěvák František Segrado. Vím, že za ním chodí i sousedé, jako je Bára Štěpánová.”

Co mu povídáte?  

„Vzpomínám na jeho husarské kousky. Nedávno ho to vybudilo k tomu, aby si od Olgy nechal přinést dopis, který mu kdysi napsal Oldřich Nový. Strašně bych si přál, abychom přestali se vzpomínkami a věnovali se nějaké, jakékoli, budoucnosti. Ale nemoc je to krutá, a tak je člověk vděčný za každou světlou chvíli... Asi nezbývá, než být v tomhle směru pokorný.”

Naučil vás Petr za ta léta něčemu?

„Petrovou specialitou je záliba v naprosto nepoužitelných informacích, těch měl vždycky nespočet. Kdyby se ho někdo třeba zeptal, kdy a kde byla v Praze ulovena poslední ondatra, bez rozmýšlení by odpověděl: V roce 1922 pod kulečníkovým stolem kavárny Opera. Čerpal takové info hlavně z antikvárních publikací, které jinak nečetl asi vůbec nikdo. On jimi plnil v knihovně celé police a cokoli přečetl, už si pamatoval. Jeho paměť byla vážně mimořádná... Přiznávám, že mě pro tuhle zálibu v neužitečných informacích získal, už mám taky pěknou sbírku. A jestli jsem naučil něco já jeho? Obávám se, že ne. Petr Hapka se nedá ovlivňovat naprosto nikým.”

Další část rozhovoru s Michalem Horáčkem o Petru Hapkovi naleznete ZDE.