„Cokoli teď dělám, dělám pro mámu. Rodina je pro mě a vždycky byla nejdůležitější na světě,“ řekla Bílá. „Nechtějte po mně žádná vyjádření. Prosím, potřebujeme klid. Respektujte to, prosím,“ dodala zpěvačka.

Drží ji nad vodou

Všem, kteří na ni myslí, pak na dálku poděkovala za podporu. „Musí se to zlepšit, musí to být dobrý! Věřím tomu,“ říká všem Bílá, kterou kromě rodiny drží nad vodou její přátelé včetně rodinného přítele a faráře Zbigniewa Czendlika (49). Toho údajně Bílá požádala, aby maminku zaopatřil.

Očištění

„Dělá se to vždy, když je člověk nemocný a není jasný jeho osud. Je to jen forma jakéhosi očištění. Zaopatřoval jsem spoustu lidí, kteří byli na JIP, ARO, jejich stav byl nejistý, a jsou dodnes mezi námi,“ řekl deníku Blesk jeden z kněží. Nejen Lucie Bílá, ale celá její rodina a všichni přátelé věří, že se maminčin stav po mozkové příhodě zlepší. I když to půjde pomalými krůčky...

Kóma může trvat i léta!

V řečtině znamená kóma hluboký spánek. V lékařství tenhle pojem označuje těžký stav bezvědomí, při kterém nemocný nereaguje téměř na žádné podněty. Může trvat pár minut, ale i několik let! Známý český neurolog František Koukolík (72) v knize Já (O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování) píše, že bezvědomí je jakýsi funkční mechanismus, kterým se organismus chrání před dalším působením stresujícího faktoru. Vyšší funkce se vypínají a »velení« přebírá mozkový kmen, který je vývojově nejstarší částí mozku. Velmi časté je kóma po mozkové mrtvici. Mozek je poškozen krví z prasklé cévy a zároveň se obvykle přeruší jeho zásobování kyslíkem.

 

Video
Video se připravuje ...

Exkluzivně: Lucie Bílá u maminky, která leží v komatu. David Turek, Petr Soukup

Fotogalerie
5 fotografií