Filip špatně snášel urážlivé řeči o homosexuálech ve svém okolí. Sám před většinou lidí svou orientaci skrýval. „Byl gay, a přestože věděl, že ho celá jeho rodina miluje, trpěl nepřijetím a výsměchem společnosti. Když jsem četla jeho dopis na rozloučenou, připomněl mi Filípkův čin sebevraždu Jana Palacha,“ prohlásila Ester

Jeden z mála lidí, kteří o Filipově homosexualitě věděli, byla jeho sestra Alžběta: „Byla jsem druhý člověk, kterému se svěřil, že je gay. Strašně ho to trápilo. Ne kvůli nám, on věděl, že rodina to vezme v pohodě. Navíc to v podstatě všichni věděli, i když ne přímo od něj,“ řekla Blesk.cz.

I když na chlapce nikdo přímo neútočil, špatně nesl řeči o homosexuálech, které kolem něho zaznívaly. „Neměl rád, jak lidé mluví o gayích, jak nemají rádi gaye. To ho strašně trápilo, chtěl, aby se společnost změnila. Nám to napsal i do dopisu, že doufá, že jeho smrt napomůže tomu, aby se lidé k sobě začali chovat tolerantněji,“ dodala Alžběta.

Video
Video se připravuje ...

Synovec Ester Janečkové: Na rakvi měl duhovou vlajku David Turek, Petr Soukup

Zabil se za všechny homosexuály

Filip se domníval, že svou sebevraždou může přístup lidí ke gayům změnit. „Doufal, že se lidé nad sebou zamyslí. Doufal, že ten jeho čin bude vidět, i kvůli tomu, jak byl mladý. On to opravdu udělal jako Jan Palach. Zabil se za všechny homosexuály,“ dodala.

Fotografii Filipa zveřejňujeme se souhlasem rodiny!