To je diagnóza, kterou patologové určili jako příčinu smrti Markéty Rážové (†55). Zemřela loni 26. prosince ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech. Tam bojovala o život, lékařům bylo ale už při jejím stavu navýsost jasné, že boj jen těžko vyhrají.

Začalo to játry Dlouhodobé požívání přemíry alkoholu Markétě nejprve totálně odrovnalo játra, poté u ní naplno propukla alkoholová demence. Jediným lékem, který by nemoc trochu zastavil, byla absence alkoholu. Ona ale pila dál! „Alkoholu se vzdala až v nemocnici. To už ale bylo pozdě...,“ prozradil Blesku pacient, který ve stejné době ležel ve vinohradské nemocnici. „Orgány v těle začaly postupně selhávat. Nebylo jí pomoci,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela dcera Aleny Vránové: Před smrtí prosila mámu o pomoc! David Malík, Michaela Remešová

Už to nestihla

Podle svědectví dalších pacientů Markétu pravidelně navštěvovala její dcera Tereza (33), tedy vnučka Aleny Vránové. Svou matku naposledy viděla 25. prosince, na Štěpána už to nestihla... Smutnou shodou okolností právě ten den, kdy Markéta zemřela, v televizi dávali pohádku Pyšná princezna.

Šok organismu

Multiorgánové selhávání bývá často označováno jako šok organismu. Je to současné selhávání funkce dvou a více pro život nezbytných orgánů nebo orgánových systémů. Týká se to hlavně ledvin, jater, plic, krevního oběhu a mozku.