1. důvod - nový seriál na trhu

Neuvěřitelný nárůst sledovanosti zaznamenala Česká televize, když odvysílala pilotní díl nového seriálu Případy 1. oddělení s hvězdným obsazením Bolkem Polívkou, Filipem Blažkem nebo Ondřejem Vetchým.

2. důvod - 14 příběhů založených na pravdivých případech

První epizoda kriminálního seriálu divákům přiblížila pátrání po pachateli, který v Karlíně rozřezal mladou ženu a torzo jejího těla roznosil po popelnicích. Kriminalisté pátrají v jejím okolí, snaží se zmapovat její poslední dny a svědky shánějí prostřednictvím médií. Pachatel tohoto činu byl dopaden za osm dnů a potrestán patnáctiletým vězením.

3. důvod - příběhy, které diváci znají z médií

Druhá epizoda se inspirovala mediálně známým případem sexuálního násilníka z Jižního Města. Ten opakovaně přepadával ženy na největším pražském sídlišti a následně je znásilnil. Celkem sexuálně ublížil devíti ženám. Jednou ze znásilněných obětí si zahrála herečka Lenka Zahradnická. Pražská mordparta dopadla pachatele za pouhý týden od převzetí případu. Byl odsouzen na deset let.

Třetí epizoda popisuje několikatýdenní pátrání a dopadení muže, který se vydával za plynaře a přepadával v bytech staré ženy. Obětí bylo během několika týdnů přes čtyřicet, několik z nich zemřelo. Pachatel byl za sérii 84 trestných činů odsouzen na doživotí.

Video
Video se připravuje ...

Tajemství 1. oddělení: Na místo vraždy Polívka vodí děti Česká televize,Karolína Hošek

4. důvod - herecké obsazení

Bolek Polívka hraje nejzkušenějšího operativce Václava Plíška kriminálního oddělení. Samotář, který celý rok chodí v jedné košili a džínách dokázal z nejtěžších vrahů dostat jejich přiznání, pamatuje nejdůležitější případy oddělen a během výslechu dokáže být nemilosrdný.

Jeho mladší kolega Ondřej Vetchý má roli vyšetřovatele Tomáše Kozáka, který má na starosti procesní úkony. Do terénu by tak často nemusel, chce se ale ujistit, jestli operativci něco nezanedbali.

Operativec Martin Pražák v podání Filipa Blažka se na oddělení vraž propracoval přes zásahovku a řadu tvrdých výběrových řízení. Platí za razantního operativce, který případ neopustí, dokud není objasněn. Chybí mu empatie a  neumí komunikovat s lidmi.

Jeho pravým opakem je operativec Petr Anděl, kterého ztvárňuje Petr Stach. Na oddělení má pověst vtipálka, který ukecá každou ženskou. Vyšetřovatel Kozák ho přes jeho lehkovážnost toleruje, protože s Martinem si drží vysokou objasněnost. A když to situace žádá, neváhají jít za hranici svých povinností.

5. důvod - Konkurence

Případy prvního oddělení se vysílají v pondělí od 20 hodin. Nova proti tomuto zcela novému projektu nasadila sice také seriál z policejního prostředí, Kriminálku Anděl, ale ta je z roku 2008. Diváci tak zřejmě raději vsadí na novinku. Prima v daném čase vysílá Cesty domů, které sledují spíše ženy než muži.

Určitou roli hraje zřejmě i fakt, že hned po Případech zařadila ČT 1 další novinku, velice úspěšný a dobře obsazený komediální seriál Čtvrtá hvězda.

Sledovanost v číslech

Pondělí 6. ledna 2014 (1.díl)

Případy 1. oddělení – ČT1 – 1 766 000 diváků nad 15 let

Čtvrtá hvězda – ČT1 – 1 232 000 diváků nad 15 let

Kriminálka Anděl – Nova – 774 000 diváků nad 15 let

Johanna a dobrodruh – Prima – 551 000 diváků nad 15 let

Kriminální seriál ČT zaujal televizní diváky natolik, že po odvysílání druhého i třetího dílu si nadále drží prvenství na žebříčku celkové sledovanosti.

Pondělí 13. ledna (2.díl)

Případy 1. oddělení – ČT1 – 1 517 000 diváků nad 15 let

Čtvrtá hvězda – ČT1 – 903 000 diváků nad 15 let

Cesty domů II – Prima – 837 000 diváků nad 15 let

Kriminálka Anděl – Nova – 670 000 diváků nad 15 let

Pondělí 20. ledna (3. díl)

Případy 1. oddělení – ČT1 – 1 421 000 diváků nad 15 let

Cesty domů II – Prima – 896 000 diváků nad 15 let

Čtvrtá hvězda – ČT1 – 814 000 diváků nad 15 let

Kriminálka Anděl – Nova – 667 000 diváků nad 15 let