Slavný domek na samotě v Radešicích, na jehož zápraží Josef Kemr utrousil proslulou hlášku „A chčije a chčije! «, se brzy dočkal rekonstrukce. Koupil ho soukromý majitel a změnil k nepoznání. Včetně okolí. Vymýtil keře a stromy, zmizela psí bouda, blechy i kráva Jitka.

Mlýn chátral

Mlýn v Nedvězí na tom byl podstatně hůř. Natáčení skončilo a usedlost zvolna chátrala. Budově, v níž »pan otec« v podání Smoljaka vyprávěl za rachotu mlýnského kola pověstnou historku o vodníkovi, hrozilo, že se neodvratně zřítí. Díky novému majiteli se unikátní stavba z roku 1530 dočkala za pět minut dvanáct rekonstrukce. Po desítkách let děsivého chátrání pobíhají po stavbě zedníci a usedlost se pomalu vrací do původní podoby!

Rychlé rozhodnutí

„Toužil jsem po samotě u lesa,“ svěřil Blesku současný majitel, podnikatel Ladislav Šedivý (56). Šéf fi rmy zajišťující bezpečnost informačních systémů několik měsíců hledal na internetu nějaký zajímavý objekt. Když uviděl mlýn z fi lmové komedie, neváhal ani okamžik. „Jeli jsme sem hned s dcerou. Oba jsme nadšeně řekli: Jééé! A rychle jsem složil zálohu,“ popsal situaci před třemi lety fi lmový fanda. Dokonce si k historickému objektu sehnal veškerou dobovou dokumentaci.

Mejdany a pieta

„Pomáhali mi tři architekti, jeden dokonce z Rakouska. Zachovali jsme například původní eternitovou střechu,“ popisuje Šedivý. Neměl to jednoduché. „Loni už tak dost zchátralý mlýn ještě dodělaly povodně... Teď už jsou ale práce tak daleko, že věřím v dobrý konec,“ doufá podnikatel. O slavné fi lmové místo se navíc podělí s ostatními. Bude tady prý pořádat firemní akce a vždycky si zavzpomíná na oba zesnulé herce, Kemra i Smoljaka.