Jak dopadá zbožné přání z prvního dne roku? Velmi často bledě. Podle průzkumů obezitologů vydrží většina lidí hubnout jen prvních patnáct dní, pak postupně odpadají.

Důvod? Nasadí si tak drastickou dietu, že vlastně téměř nejedí a z vyčerpání si řeknou dost. Ve výsledku obvykle ještě přiberou, stanou se obětí jo-jo efektu.

Třeba se ale letos zrovna vaše předsevzetí dočká naplnění. Zkuste se řídit dietním seriálem, který dnes startujeme v Blesku.

Inspirujte se slavnými osobnostmi

ZpěvačkaIlona Csáková - 20 kilo dole

V polovině roku 2013 absolvovala operaci žlučníku. Hned poté se pod lékařským dohledem pustila uvážlivě do shazování poporodních kil. Trpělivost se věčné dietářce, která má za léta v showbyznysu s jo-jo efektem bohaté zkušenosti, evidentně vyplatila. Pomalu, ale jistě se jí podařilo sundat dolů dvacet kilo. „Myslím, že vlastní lenost asi nikdy úplně nepokořím. Z cvičení pilates se stal ale velmi příjemný zvyk a už bych si bez něj svůj denní program ani neuměla představit.“

Herečka Dáda Patrasová (57) - 10 kilo dole

Přes 10 kilo dole za půl roku! „Na té dietě je příjemné, že netrpíte hladem. Nesmíte pouze sacharidy, bílkoviny jsou povolené,“ vysvětlila Dáda. Co je ketonová dieta? Říká se jí také proteinová, protože je založená na konzumaci takového množství bílkovin, aby se organismus dostal do tzv. ketózy. Tedy do stavu, kdy si tělo nebere energii sacharidů, ale z ketonů, které vznikají spalováním tuků. Sacharidy se proto při ketonové dietě prakticky nesmějí konzumovat. Můžete jíst masa, hlavně ryb, co hrdlo ráčí, ale také vejce a mléčné výrobky (raději kysané).

Stáhněte si hubnoucí kalendář Blesku a jídelníček Štefana Margity.

Špeky v číslech

7 let o tolik méně v průměru žijí lidé, kteří jsou ve 40 letech obézní.

3000 kč je lékaři vypočítaná částka, jakou nás stojí přibrání jednoho kilogramu na bříšku či stehnech. Když má otec nadváhu 30 kg, maminka 25 kg a dítě 10 kg, mají tak na sobě několik luxusních dovolených celkem za 195 000 Kč.

10% jen takové snížení hmotnosti stačí, aby klesl krevní tlak o 15 % a zlý cholesterol o 18 %. Navíc padá i riziko vzniku zhoubných nádorů!