V nejslavnějším období vážila Helena přes metrák a v jídle se neomezovala. „Byla schopna spořádat restaurační jídelní lístek kompletně odshora až dolů,“ připomněl další režisér Václav Vorlíček.

Pak jí ale silná nadváha začala přidělávat zdravotní problémy a slavná herečka se začala snažit hubnout. „Vždycky si psala, jak drží dietu. Za život zhubla dohromady 766 kilo,“ uvedla její kamarádka a spisovatelka Marie Formáčková.

Na její boj s kily vzpomíná i režisér Zdeněk Troška. „Přibírat začala až po narození syna Jirky. Proto se také domnívali, jestli to není nějaké poporodní porucha nebo dysfunkce štítné žlázy. A nikdo se nemohl dopátrat, v čem ta tloušťka vězí. Až potom se zjistilo, že má vrozenou srdeční vadu, ta jí zadržovala v těle vodu,“ prozradil režisér a její dlouholetý přítel Zdeněk Troška.

Nakonec zemřela na rakovinu. Přes dva roky statečně s ní statečně bojovala, napsala tři Deníky mezi životem a smrtí a vydala i další knížky. Psaní jí pomohlo překonat 28 chemoterapií. 4. ledna 2004 však těžké nemoci podlehla.

Pouták
Autor: Blesk