„Je to strašný, ale Jaruš opravdu přišla i o pravou nohu,“ potvrdil informace Nedělnímu Blesku Jiří Lábus (63), velký kamarád Hanušové. K amputaci druhé, pravé nohy, došlo několik dnů po 12. prosinci, kdy Lábus s Petrem Čtvrtníčkem (49) uspořádali dražbu a charitativní představení, aby se Jaruš mohl koupit invalidní vozík. Vybralo se kolem 130 tisíc korun. „Máma držela představení i dražbě palce a z výsledku měla obrovskou radost,“ svěřila se tehdy hereččina dcera Klára Hanušová s tím, že maminku si s bratrem Jaroslavem určitě vezmou na svátky domů.

Návštěva Lábuse

„Nikoho nenapadlo ani ve snu, že by se tragédie mohla opakovat,“ povzdychl si Lábus a prozradil, že Hanušová byla na svátky skutečně doma. „Byl jsem tam za ní,“ dodal Lábus.

Rodina totálně zdrcené matky se rozhodla, že Jaruš stůj co stůj dostane domů. Daleko důležitější než zahojení ošklivé rány je totiž v tomto případě psychika. Děti Jaruš, Klára a Jaroslav, byly také přesvědčeny, že matku povzbudí nový bezbariérový byt a polohovací postel, které jí zatímco byla na LDN pořídili.

Jedna amputace nestačí...

„V případě cukrovky jsou tkáně dolní končetiny hůře zásobené krví a kyslíkem, takže když si nohu poraní, rána se snadno infikuje bakteriemi. Někdy se infekce nedá zvládnout a část končetiny se musí amputovat. Zvláštní péče není ale nutná jen pro handicapovanou nohu. Je potřeba myslet i na druhou, zdravou nohu. Hrozí totiž možnost nutné amputace i na druhém chodidle. I pahýl po amputaci je totiž postižen stejnými rizikovými faktory jako předtím celá noha. Nemusí se dobře hojit a může se také infikovat – následuje další amputace o něco výše,“ vysvětluje doktor Jiří Štefánek.