Dostat se k bývalému krkonošskému hajnému Alojzovi Čechotovskému (82) je o zdraví. Suzuki samuraj se k jeho usedlosti na hřebeni nad Dolním dvorem, asi pět kilometrů, drápe přes půl hodiny. Zvládne lesní cesty, pokryté ledem, brodění potoky i sníh. A pak přijede do pohádky.

Tam nahoře svítí slunce, pod chalupou, kterou rodák ze Slovenska, hajný Čechotovský postavil sám, se pasou srny. Pan Alojz přiloží do kamen (»vlastní nápad i výroba«) dvě metrová polena (»dřevo si dělám a tahám k chalupě sám«) a říká: „Na film a na režisérku Poledňákovou nezapomenu.“

Šampus

Těsně před natáčením S tebou mě baví svět napadlo na Zlatém návrší nad Dolním dvorem půldruhého metru prašanu. „Sníh z chalupy Apalucha, kde se natáčelo, se sesunul. Paní režisérka do něj zapíchla asi čtyřicet lahví šampaňského, a když řekla, co a jak chce dělat, otevřeli jsme je,“ vzpomíná hajný.

On sám měl – jako člen Horské služby – zajišťovat bezpečí herců, hlavně dětí a také shánět místní lidi, schopné v případě potřeby za herce zaskočit. „Zkušenosti jsem nějaké měl. Pomáhal jsem při natáčení filmů Vánice a Dlouhá bílá stopa, ale S tebou mě baví svět byl mnohem zajímavější a taky lepší.“

Režisérku Poledňákovou obdivuje dodnes. „Nikdy nezvýšila hlas. Všechno všem dopodrobna vysvětlila, třeba i několikrát.“ Podle Alojze Čechotovského se prakticky žádný záběr netočil dvakrát. „Kameru měli jenom jednu a zvládli to.“ Herci, hlavně ti tři chlapi – Július Satinský, Pavel Nový a Václav Postránecký – se nádherně doplňovali. „Sportovec byl jenom Pavel. Ten si stoupl oběma nohama do hrnců, další si dal na ruce a v předklonu sjel – po čtyřech – celý svah.“

Triky

Nad některými záběry z filmu se dodnes tají dech. Třeba jízda kočárku nebo kanoe po sněhu nebo řádění dětských herců v lavorech. „Dal jsem dohromady partu chytačů a postavil je do tří řad za sebou. Kočárek i to ostatní jsem přivázal na silný, neviditelný vlasec a upraveným navijákem jsem brzdil rychlost jízdy,“ vzpomíná hajný Čechotovský.

Na sáňky, které se při vymrštění do vzduchu ve filmu rozpadly, zase posadil Toníka Novotného z Vrchlabí, žáka sportovní školy. „Mrštný a obratný klučina to zvládl perfektně.“ Sám hajný si zahrál také. To když Július Satinský přiznal, že na lyžích nikdy nestál. „Poledňáková prohlásila, že ho roztrhne jako žábu, ale pak pokrčila rameny a řekla, že jezdit budu já.“ Hajného vycpali, aby Satinského připomínal, a točilo se dál. Diváci nic nepoznali…

Nový při pauzách cvičil a běhal, Postránecký často listoval v knize a Satinský – všem na očích – popíjel borovičku. „Ve dvaaosmdesátém roce, v lednu nebo v únoru, když se natáčelo, zdražili alkohol. Až na borovičku. A Saťák, jak jsem mu říkal, se smál. Tí Česi sú sprostý, nevedia že je najlepšia,“ vybavuje si v paměti hajný Satinského slovenštinu. Herec »udělal« lahev denně. „Nikdo na něm ale nic nepoznal. Mně jenom nešlo do hlavy, proč si do každé lahve nasypal hrst pepře a teprve pak pil. Ale ostýchal jsem se ho zeptat.“

Práce

Detailů z natáčení si Alojz Čechotovský pamatuje spoustu. I vaření čaje na kamnech v chalupě a že ho bylo tolik, že v něm koupali i děti. Nebo jak Postránecký kdesi ztratil svoje lyžařské boty, půjčil si boty hajného a po natáčení si je odvezl do Prahy. I to, co bylo potom. „Měl jsem v Praze s kamarádem nějaké řízení a tak jsem mu na Barrandov zavolal, že si je vyzvednu. Nejspíš jsem to neměl dělat, protože jsme i s Pavlem Novým skončili v nějaké vinárně a já byl rád, že mě kamarád dovezl zpátky domů,“ směje se hajný.

Od té doby nikoho z herců už neviděl, občas si volá s Pavlem Novým. „Kdo by sem za mnou do kopců lezl,“ směje se a vytahuje z kůlny sněžný skútr. „Sem jste jeli autem, dolů vás vezmu na něm,“ říká. Legenda Krkonoš, jak mu zdejší lidé říkají, sviští po zasněžených pláních jako by mu netáhlo na devátý křížek. Svět ho pořád baví.

Co jste nevěděli o komedii S tebou mě baví svět

 

  • Prvotní inspiraci Poledňáková získala na oslavě narozenin, kde si pár chlapů plánovalo prázdniny na horách s dětmi.
  • Jak vznikl název? „Scénu ve vlaku otevřu písničkou. Ťukala jsem do stroje první slova, která mne napadla: S tebou mě baví svět, má sladká Emčo... Zarazila jsem se. Tohle by nebyl špatný název!“ tvrdí režisérka. 
  • Televize její scénář odmítla s tím, že na něj nejsou peníze.
  •  Dramaturg Beránek požadoval, aby ze scénáře zmizely scény, kdy např. tátové koupou děti nebo Postránecký chodí v zástěře a Satinský ho operuje.
  •  Komedii nakonec Poledňáková natočila pro Barrandov.
  •  Finální rozpočet filmu byl 4 300 000 korun, schváleno ale bylo jen 3,9 milionu. Za překročení limitu proto tvůrci včetně režisérky dostali pokutu.
  •  Když se kočárek řítí z kopce, Matýsek v něm byl nepřipoutaný.
  •  Dášenka točila se zlomenou rukou.