Jeho pohádky neodmyslitelně patří k Vánocům. Nikdo si nedokáže představit svátky bez pohádky Byl jednou jeden král, stejně tak jako se nikdo nechce připravit o jeho smích v legendárním filmu Císařův pekař a pekařův císař.

Jeho ztracený syn Jiří se tehdy však nesmál. „Až když Jan Werich umřel, moje matka mi řekla, že byl můj biologický otec. Matka už byla stará a samozřejmě si to nechtěla vzít do hrobu,“ prozradil Jiří Petrášek, kterého jeho adoptivní rodiče přejmenovali. Původně se jmenoval po tátovi Jan.

Jiří Petrášek nikdy nepoznal ani svého slavného otce, ani biologickou matku. „Když vás někdo dá do kojeneckého ústavu, tak ho za matku nepovažujete. I když její situaci chápu. Začínající star, která má dítě se starším ženatým mužem a nemůže to legalizovat,“ prozradil iDnes.cz syn Jana Wericha.

Věděl, že je adoptovaný

Krátce po jeho umístění v kojeňáku se ho ujali adoptivní rodiče Petráškovi, kteří ho vychovali a dali mu vzdělání. Jiří zdědil po svém otci umělecké sklony, ovšem jeho adoptivní matka mu hereckou konzervatoř zakázala.

Syn slavného herce tušil prý už v mládí, že je adoptovaný. Lidé mu říkávali, ať si nechá narůst plnovous, že vypadá jako Werich. „Mám váčky pod očima, ta malá prasečí očka naše werichovská, čelo...,“ svěřil se Petrášek.

Ač DAMU nakonec nevystudoval, občasnému herectví se věnuje dodnes. Je absolventem tří vysokých škol ekonomických a před pár dny se stal ředitelem Evropské obchodní akademie.

Fotogalerie
4 fotografie