"Já se nehlídám a nepřibírám. Jsem z rodiny, kde všichni byli štíhlí. Možná je to tím, že ráda sportuju. Když děláme cukroví, tak ho spíš rozdáme. Je nechápu, proč ti lidé se strašně přežírají a pak strašně hubnou," popsala své Vánoce Blesku Cajthamlová.

Cukroví rozdejte

Cukroví už máte napečeno a pokaždé, když se projdete kolem, jedno si uzobnete. Existuje vůbec nějaké cukroví, po kterém neztloustnete? „U všeho záleží na složení, množství a frekvenci konzumace. Cukroví, po kterém se neztloustne, je to, které rozdále návštěvám poté, co jste ochutnali jen jeden kousek,“ zopakovala s úsměvem Cajtamlová.

Ovšem pokud chystáte místo cukroví sušené ovoce, sněhové pečivo bez tuku a zázvorky z celozrnné mouky, pak můžete takové cukroví v rozumném množství (1-2 kousky) až do doby 4 hodiny před usnutím.

Snídaně

Přibrat můžete i po typické vánoční snídani. „Vánočka je typicky tučné vánoční pečivo, s typickou chutí. Nejlépe ji odlehčíte, když si k ní vezmete ovoce a nenamažete ji máslem,“ radí lékařka přes zdravou výživu.

Nejdůležitější je rozdělit si stravu do několika porcí denně, přidat dostatek zeleniny, ovoce, netučné zdroje živočišných bílkovin (maso, mléčné výrobky) vejce, ryby a přidejte pravidelný pohyb. Také dostatečně odpočívejte a odpusťte si alkohol. Nadbytečné solení, nejezte smaženou ani příliš mastnou stravu, nemlsejte místo jídla a vyhýbejte se slazeným nápojům,“ doporučuje Cajthamlová s tím, že tato radí neplatí jen pro ty, kteří se chtějí udržet fit přes svátky, ale také celoročně.

Video
Video se připravuje ...

Dr. Cajthamlová radí: Jak přes Vánoce neztloustnout?! Petr Soukup, Markéta Reinischová