Těsně před rozhodnutím porota odhadovala, kdo se letos stane vítězem. Shodli se téměř jednohlasně. Všichni hlasovali pro operního zpěváka Miroslava Sýkoru, který trpí vadou řeči. Akorát Jaro Slávik se nedokázal rozhodnout mezi Miroslavem a jeho velkou konkurentkou Alenou Smolíkovou a jejími psy.

A nemýlili se. Operní zpěvák Mirek Sýkora, který během mluveného projevu koktá, si s přehledem vyzpíval první místo. Sýkora byl horkým favoritem už od prvního kola v divadle. Své fanoušky i porotu si získal nejen svým dojemným "hollywoodským" příběhem a famózním hlasem. Pro fanoušky, kteří drželi palce i televizních obrazovek a posílali vítězovi SMS, je to taková "Králova řeč" po česku - pokud jste tedy viděli čtyřmi Oskary ověnčený film s koktajícím králem Colinem Firthem v hlavní roli.

Video
Video se připravuje ...

Koktavý vítěz Talentu Sýkora: Uzdravím se díky výhře Jan Jedlička, David Turek

Odnesl si slávu, zážitky i hodnotné ceny

Ani vítěz čtvrté řady Talentu přitom neodešel s prázdnou. Odnesl si nejen šek na 50 tisíc eur (v přepočtu cca. 1 350 000 Kč), zájezd v hodně další 350 tisíc korun, ale také automobil a především cestu za hvězdným Simonem Cowellem z britské soutěže Britain´s Got Talent.

Obrovská radost z vítězství přitom dává Sýkorovi naději, že se mu na nějakou dobu vrátí řeč. "Už jednou se mi to stalo, když jsem měl velkou radost, přestal jsem na pár týdnů koktat. Pak se to ale zase vrátilo do starých kolejí,“ přiznal Sýkora. Koktat začal v raném dětství, kdy jeho otec odešel od rodiny. Miroslav byl z jeho odchodu, kdy ho prosil ať zůstane, natolik traumatizován, že ze samotného šoku přestal na několik minut dýchat, což mu způsobilo vadu řeči.