Šokovaně koukám na svou levačku, jestli je stále celá, a když zjišťuji, že se kromě mlaskavého šimrání opravdu není čeho bát, tak se s medvědem přisátým na ruce pokouším pokládat první otázky.

Právě se nacházíme v brdských lesích, kde bydlí medvídci Martin a Agáta, hrdinové nového Večerníčku Václava Chaloupka s názvem Medvědi na cestách. S medvědy točil Chaloupek už dvakrát. První Večerníček se jmenoval Méďové a natáčel ho v roce 2000 s trojicí Vojtou, Kubou a Matějem a v roce 2003 dokončil Méďové II. s chlupáčem Honzíkem a Eliškou. Jeho Večerníčky se prodaly do 25 zemí.

Antikoncepce

„Potřetí jsem už s medvědy točit nechtěl. Původní impuls přišel od německých filmařů, kteří chtěli o medvědech natáčet dokument,“ říká Chaloupek, ale problém byl medvědy sehnat. „Dříve jsem je dostal vždy zadarmo. Teď to bylo horší. V zoologických zahradách mají medvědi antikoncepci, protože se velice dobře množí a ty zahrady potom nevědí, co s nimi. Nakonec jsem medvědy odkoupil od pana Káni, který je snad jediný, kdo medvědy odchovává,“ vysvětluje Chaloupek a dodává, že to rozhodně nebyla levná záležitost.

Tři dny pláče

„Medvíďata jsme si brali v pěti týdnech, což medvědí mámě vůbec nevadí. Ona je s nimi zatím schovaná v brlohu, kde je tma, nevidí je a nemá ještě vyvinuté mateřské pudy. Druhý den ani neví, že medvíďata měla,“ rozšiřuje nám obzory Chaloupek. Horší je to, když jsou medvíďata starší. „To jsem zažil v zoologické zahradě v Plzni. Odebírali jsme mláďata ve čtyřech měsících a to bylo ukrutné. Ta medvědice tři dny naříkala, hledala je a plakala,“ vzpomíná.

Přes Šumavu

Jména nynějším medvídkům dal Chaloupek po svém kamarádovi, hokejistovi Martinu Strakovi, a jeho dceři Agátě. Medvědice Agáta v pěti týdnech vážila kilo osmdesát a dvě kila měl Martin. Dneska mají chlupáčci kolem padesáti kil a pořád Chaloupka berou jako mámu. Až Večerníček dokončí, přestěhují se medvědi na hrad Točník, kde už pro ně udělali speciální výběh. Ještě předtím by však s nimi Chaloupek rád uskutečnil čtyřdenní přechod přes Šumavu. Přirostli mu k srdci a moc se s nimi loučit nechce, proto jejich pobyt u sebe stále prodlužuje.

Gorily

Co přijde, až se s nimi rozloučí? Chaloupek má jasno. Točil snad se všemi českými divokými zvířaty. Jediná, která ještě neměl před kamerou, jsou kamzík, jelen viržinský a hranostaj. S nimi ale už nic točit nehodlá. Láká ho exotika a hned nám líčí, o co půjde: „Děláme gorilí pohádky. Každý díl začíná a končí v pražské zoologické zahradě. O malého Tatua se stará teta Kamba, která mu popisuje, jak to chodilo v Africe. Například mu řekne, že si hrála s banánovými listy, a on se diví, že banány přece žádné listy nemají, protože v zoologické zahradě dostává jen banány. Vyprávění tety Kamby se bude točit přímo v Africe, takže už teď se na cestování těším.“

Fotogalerie
6 fotografií