Hudba byla jeho snem, kterého se nikdy nehodlal vzdát. Začínal jako baskytarista kapely Mefisto, ovšem později zjistil, že jeho talent je skrytý v textech. Než se stal slavným, ušel dlouhou cestu. Aby tedy nestrádal, živil se jako popelář.

Napsal několik textů k megahitům pro Karla Gotta, Václava Neckáře, Martu Kubišovou nebo Helenu Vondráčkovou, kterou později sbalil. Okouzlil ji svým vyprávěním, sečtělostí a svými bohémskými názory.

Kráska a zvíře

Vondráčková ve své knize Každá trampota má svou mez vzpomíná, jaký byl její exmilenec volnomyšlenkář. „Chodil v koženém saku a měl dlouhé vlasy, které si odmítal ostříhat. Byl to sice plachý, ale tvrdohlavý kluk,“ prozradila o něm zpěvačka. Rytíř byl její první láskou. Když spolu chodili, okolí jim říkalo Kráska a zvíře. Jejich vztah však nevydržel.

Později však přeci jen našel tu pravou a oženil se. Jeho první manželkou byla herečka Evelyna Steimarová, s níž má dceru Vendulu. Ta se stala také herečkou. S druhou manželkou Helenou Rytířovou, která po Zdeňkovi boku stála až do konce jeho života, měl syna Zdeňka a dceru Alenu.

Spolupráce s StB

V roce 1992 se v Necenzurovaných Novinách objevil Rytíř na seznamu prominentních agentů StB, o osm let později tam byl uveřejněn už jako spolupracovník StB s krycím jménem Skladatel.

Rytíř podal proti Ministerstvu vnitra ČR žalobu, které ho evidovalo ve svých materiálech, ačkoliv s StB úmyslně, ani z nedbalosti údajně nespolupracoval. Rozsudek soudu jeho jméno očistil.

Fotogalerie
2 fotografie