Když mu bylo necelých třicet let, v roce 1959, jel Josef Zíma z vojenského cvičení. Jako člen Armádního uměleckého souboru zpíval vojákům ve Strakonicích.  „Řídil jsem, vedle mě seděl režisér Jiří Jungwirth a vzadu zpěvačka Judita Čeřovská a Alena Pánková. Překvapil mě mikrospánek a já narazil do stromu,“ svěřil se před časem Nedělnímu Blesku.

Režisér Jungwirth zemřel, všichni ostatní to odnesli těžkými zraněními. Zíma dostal vojenského prokurátora, tříletou podmínku a zákaz řízení. Musel uhradit i škody a léčebné výdaje. Na tři roky přišel o dvě třetiny platu.

Pár let po té nehodě hostoval v Brně a v divadelní restauraci, kam šel na večeři, se k němu přihlásil vojenský prokurátor, co ho soudil. „Přisedl si a povídá – mám něco, co vám možná uleví.“

A pak seznámil zpěváka s tím, co jej – jak řekl – celá ta léta tížilo. „Řekl mi, že režisér Jungwirth nezemřel přímo následkem té nehody. Když ho operovali, v jeho těle zůstal kus látky, snad obvaz, což byla skutečná příčina jeho úmrtí. Zjistila to pitva. Já prokurátorovi poděkoval, ale líp mi nebylo. Byl jsem vinen.“

Ženou představitele prince Radovana z pohádky Princezna se zlatou hvězdou byla herečka Eva Klepáčová. Ta zemřela v roce 2012. Jak na ní Zíma vzpomíná? Podívejte se na video!

Video
Video se připravuje ...

Dechovkový král Josef Zíma: Jak se vyrovnal se smrtí manželky? Jan Jedlička, Markéta Reinischová, foto: archiv

Fotogalerie
6 fotografií