Celá událost začala v únoru tohoto roku během konverzace na sociální síti mezi Davidem Zápalem a jiným novinářem. Martin Michal se vložil do jejich rozhovoru, na což Zápal ihned reagoval. „Hele, ty mozečku, vysmahni,“ napsal Zápal na adresu Michala a vtom začala názorová přestřelka.

„Tak mě čeká „velká pocta“, prestižní místo v Galerii prolhaných. Martine Michale, fakt si nepřipadáš jako nemocný člověk, který státem uznaným grázlem není jen náhodou a vinou nedokonalých zákonů?“ napsal Zápal na svůj facebookový profil, čímž Martina vytočil. Za totéž Michal Zápala také později zažaloval.

Advokátka zkazila žádost

Martin Michal ho na oplátku nazval „nýmandem“. Zápal Michala doslova dopálil do běla, když si vzal do úst také jeho advokátku. „Pozdravuj doktorku Gavlasovou a její (svoje?) miminko,“ provokoval Zápal na veřejné sociální síti.

Za tyto vulgarismy požadoval Martin Michal po Zápalovi omluvu. Soud však Michalovu žalobu dnes zamítl. „Soud žádost o omluvu zamítl kvůli formální chybě. Advokátka pana Michala Jana Gavlasová totiž odvedla nekvalitní práci, když nedokázala správně formulovat požadovanou omluvu a v žádosti nespecifikovala přesné výrazy,“ prozradil Blesk.cz novinář David Zápal. Také dodal, že poškození osoby Martina Michala, na což si Michal také stěžoval, nešlo soudně nijak prokázat.

Útok na Zápala kvůli Vondráčkové

Sám Zápal dodnes netuší, proč se do něj manžel Vondráčkové pustil. „Myslím, že je to kvůli jednomu článku, který jsem v minulosti napsal o dvou italských zpěvácích, kteří byli načapáni v nevěstinci a pouze jsem připomněl, že zrovna v té době spolupracovali s paní Vondráčkovou. Asi má pocit, že jsem tím paní Vondráčkovou nějakým způsobem poškodil,“ přiznal Blesk.cz Zápal.

Martin Michal a Jana Gavlasová formulovali na Zápalovi požadovanou omluvu následovně: "Omlouvám se panu Martinu Michalovi za to, že jsem jej zde na svém profilu urážel výrazy a nepravdivými tvrzeními."

Zmizí svoboda slova?

Z dnešního soudu David Zápal odcházel s úsměvem. Vyhráno ovšem stále nemá. Martin Michal se rozhodl proti rozsudku odvolat. „Soud uznal, že pan Zápal lhal. Text naší požadované omluvy, ale v této formě neuznal. My si ale na tomto textu trváme a věříme, že nám dá Vrchní soud za pravdu,“ napsal Martin Michal Blesk.cz v sms zprávě.

Právní zástupce Davida Zápala se však domnívá, že Vrchní soud jeho žalobu znovu odmítne ze stejného důvodu. „Jedinou šanci by měli, kdyby podali žalobu na mou osobu znovu a správně formulovali veškeré výrazy. V tom případě bych to nejspíš hnal k nejvyššímu soudu, abych bojoval za svobodu slova,“ namítá Zápal, který dodává, že pokud soud Michalovu žalobu uzná, skončí tak veškerá svoboda slova.

Fotogalerie
9 fotografií