Pořad určený hlavně dětem a mládeži se vysílal v 60. letech každou sobotu od 18 do 19 hodin. „Tehdy byly ještě pracovní soboty. Lidé přišli z práce a zapnuli si televizor. Na výběr neměli, jedna televize měla jeden program,“ vzpomínala Čuříková. „A tak mě postupem času začali poznávat lidé na chodníku,“ líčí. 

Žádné předtáčky

Olga měla hlasatelskou průpravu díky rozhlasu, kde předtím několik let působila. Televizi ale doma neměla. „Vůbec jsem tenkrát neměla páru, do čeho jdu. Jen jsem díky bratrovi, který byl kameraman, měla takové povědomí, že tam asi budou stát nějaké kamery,“ žertovala Olga, která byla druhou manželkou herce Jiřího Pleskota, který byl nejprve ženatý s Jiřnou Jiráskovou.

S mladými vzdor tomu, že sama nikdy neměla děti, krásně souzněla. Byla oblíbená a taky pohotová, což se hodilo, protože se vysílalo živě. Žádné předtáčky. „Měli jsme ve Vlaštovce fantastickou partu lidí, a to se projevilo i na kvalitě pořadu. Poutavé reportáže, zajímaví hosté, dobře volená témata,“ hodnotila s odstupem 50 let hlasatelka. Zlom nastal v roce 1968, kdy přišla okupační vojska. Olga vstup neschvalovala. A netajila se tím.

Rychlý konec

Konec kariéry na sebe nenechal dlouho čekat. „V roce 1969 mi najednou řekli, že mám před sebou poslední Vlaštovku. Že dál už nesmím na obrazovku, abych nepůsobila na děti špatně ideově,“ vzpomínala na smutné chvíle Olga. A dodala: „Spolupracovníci se se mnou loučili, jako když mám jít na smrt.“

Začínala s dětmi, skončila u důchodců

Ruské tanky sice připravily Olgu Čuříkovou o Vlaštovku, ale směla ještě pak dva roky dělat s Eduardem Hrubešem (76) televizní soutěž Pokus pro dva. „Pak ovšem stejně spadla klec. V roce 1972 se mnou televize rozvázala pracovní poměr definitivně. Měla jsem zákaz veřejného vystupování,“ vzpomínala hlasatelka.

Na obrazovku se vrátila až v 90. letech. Nejprve uváděla pořad o umění Album a od roku 1993 s kamarádkou Kamilou Moučkovou (85) Barvy života pro seniory. „Začala jsem kariéru s dětmi a skončila u důchodců. Měla jsem prostě v životě kliku,“ uzavířela Olga.

Nahradila ji Štěpánka i Augustová

Čuříkové se v moderování Vlaštovky vystřídaly Štěpánka Haničincová (†68), Natálie Lišková (64) a Marcela Augustová (48). Štěpánka Haničincová byla miláčkem několika generací českých dětí, pro které byla prostě Štěpánka. Po emigraci své dcery však byla přinucena odejít z televize. Návrat na obrazovky
v 90. letech se nezdařil.

Fotogalerie
6 fotografií