Těžko říct, kdo ze dvou debutujících herců si nakonec sošku Oscara odnese. Protože výkony, které oba hrdinové poddali jsou famózní. Jen shoda náhod tomu chtěla, že čeští hrdinové si v ostře sledovaných filmových počinech zahráli současně, do hlavních rolí se obsadili sami, hráli bez předem dodaného scénáře, nikdo jejich snímky neprodukoval a v rolích milenek se objevily jejich skutečné partnerky - Iveta Bartošová a Jana Nagyová.

Připomeňme si nejlepší scénu z jejich snímků.

Josef Rychtář po několika dnech marného hledání své milované Džambulky, která mu vzala dráhu s podivným IT inženýrem Zdeňkem Macurou do Itálie, konečně chytil stopu a ta ho dovedla k branám hradu jejího bývalého milence, hraběte Domenica.

Do půl těla svlečený Pepa s ortopedickými pantoflemi na nohou vyvolává jméno své drahé, buší na bránu hradu, lomcuje klikou, která mu záhy uvízne v ruce a posléze násilím vniká do pevnosti. Tam s rukou na srdci a se znalostí jednoho italského slovíčka SI se pokouší služce vysvětlit, že jeho přítelkyni Džambulku, občanku České republiky unesli a drží ji na zámku. Vše marné, žena nerozumí. Po chvilce přijíždí místní karabiniéři, kterou obyvatelé hradu zavolali a Josefa odváží.

Ten je záhy propuštěn a opět se vrací před brány hradu. Po krátkém vyčkávání se jeho princezna Džambulka vypotácí a padá mu okolo krku. Pepa jen stěží dojetím zadržuje slzy a svou milovanou odvádí na hotel.

Doják a drama

Pravda druhý film, kde hlavní roli hraje Nečas není dojemnými nebo vypjatými scénami tak nadupaný, ale to nejlepší přichází na konci, kdy jeho královnu Janu po pěti týdnech propouštějí z vazební věznice v Ostravě.

Zatímco si jeho vyvolená sundává z hlavy natáčky, vyplňuje propouštěcí papíry a přebírá luxusní šperky a značkové brýle, Petr čeká před branami. Jakmile se Jana objeví, se stékající slzou po tváři jí pevně obejme a posléze jí za ruku odvádí do přistaveného auta. Na jednu stranu doják jako blázen, na druhou vypjaté drama - Nagyová po celou dobu nehne brvou. Ani náznak štěstí nebo opojení z nadechnutí na svobodě.

Tak a teď babo raď. Který z těchto dvou hrdinů, kteří by pro lásku ke svým paním spáchali veřejné harakiri, má dostat Oscara ...

Fotogalerie
9 fotografií