Dnes krátce po třetí hodině odpolední dala nejméně stovka pozůstalých a přátel své poslední sbohem známému zpěvákovi Filipu Topolovi. Do obřadní síně na Olšanských hřbitovech se všichni ani nevešli. Na pohřeb dorazilo spousta hudebníků a spoluhráčů Filipa Topola. Nechyběli souputníci z kapely Psí vojáci. Přišel například také violoncellista Tomáš Schilla, dále pak členové kapely Už jsme doma, nebo spisovatel Petr Placák.

V první řadě v obřadní síni seděl a první za rakví ve smutečním průvodu kráčel jeho bratr, spisovatel Jáchym Topol. Toho doprovodila jeho manželka a dcery Josefína a Marie, které Filipovi položily na rakev věnec bílých růží.

Kníže se klaněl

Poslední sbohem přišel dát také sám kníže Karel Schwarzenberg, který se jako správný gentleman pozůstalým na Topolovu počest poklonil.

Pohřeb známého hudebníka snad nejvíce rozesmutnil baletního mistra Vlastimila Harapese, který si po celou dobu obřadu utíral kapesníkem slzy. Smutek ve tváři se zračil i režisérovi Janu Kačerovi, herci Ondřejovi Pavelkovi nebo bývalému ministrovi obrany Alexandru Vondrovi.

Průvod vedl zpovědník undergroundu

Po obřadu smuteční hosté vytvořili průvod za rakví, kterou Topolovi blízcí nesli a následně uložili do rodinné hrobky. Zde je mimo jiné pochován i Topolův dědeček, spisovatel Karel Schulz. Na poslední cestu Topola vyprovodil kněz Ladislav Heryán, který v roce 2011 pohřbíval také Ivana Martina Jirouse.

Filip Topol byl rockový šansoniér a lídr kapely Psí vojáci. Tu založil již na základní škole. Jednou z nejznámějších písní je hit Žiletky, podle které roku 1994 byl uveden stejnojmenný film, a ve kterém si Topol zahrál hlavní roli. Topol tam do sebe z nešťastné lásky obrací na ex láhve pravé kořalky.

Se závislostí na alkoholu Topol bojoval za svůj život opakovaně. Trpěl těžkými depresemi, které v kombinaci s velkým množstvím alkoholu vedly k pokusu o sebevraždu.

Celý život se pak dlouhodobě potýkal se zdravotními potížemi, v minulých letech prodělal řadu operací, při nichž mu lékaři odebrali polovinu slinivky. Minulou středu Topol zemřel. Svůj poslední koncert s kapelou zahrál 25. května v Amsterdamu.

Fotogalerie
21 fotografií