Jeho blízký přítel Zdeněk Svěrák se s Kašparem loučil v prvních řadách smuteční síně. Svěrák, kteréh doprovodil jeho syn, režisér Jan Svěrák, promluvil svému kamarádovi nad rakví.

"Divadlo měl moc rád a do posledních chvil chtěl být na jevišti, podobně jako Láďa Smoljak před třemi lety. Já jsem mu to nerozmlouval, ale Honza si moc chtěl zahrát s kyslíkovým přístrojem, protože dýchat už nemohl. A tak 19. května účinkoval v pohádce Dlouhý, Široký a Krátkozraký v roli Děda Vševěda i s těmi hadičkami, co mu vedly k nosu a dávaly mu kyslík. Byl to hrdina," vzpomínal na svého kolegu Svěrák.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Jana Kašpara Jan Jedlička, Hana Höschlová

Vlastní slova a vzpomínky na kamaráda ho však dojaly natolik, že se neudržel a rozplakal se. Slzy smutku si pak otíral z tváří, které měl od pláče opuchlé a taktéž zarudlé oči.

Kašparova rodina byla z jeho smrti tak zdrcena, že ani nemohla přijímat od hostů kondolence. Poprosila tak přítomné, aby své vzpomínky zapsali do kondolenční knihy.

Janu Kašparovi přišlo dát sbohem několik hereckých kolegů, včetně Petra Brucknera, Jaroslava Uhlíře, Petra Čtvrtníčka, Oldřicha Navrátila nebo Vlasty Chramostové. Z řad politických se na pohřbu objevil Jan Ruml a Jan Kubice. Celkem se v obřadní síni sešlo asi 220 lidí.

Jan Kašpar dokázal za svůj život neuvěřitelné. V divadle Járy Cimrmana začínal nejprve jako kulisák, ale postupem času, se nejen díky své píli, vypracoval na váženého člena souboru „Cimrmanů“.

Do divadelních se zaláskoval natolik, že ho neodradil ani jeho úraz, který mu úplně změnil život. V roce 1988 spadl při prořezávání stromu a způsobil si takové zranění, které ho upoutala na invalidní vozík. To ho však od herectví neodradilo a jako vozíčkář pokračoval ve svých „sedavých“ rolích dál.

Tím si získal obdiv stejně postižených občanů, kteří se dnes v hojném počtu sešli před Strašnickým krematoriem, kde se se svým hrdinou dnes rozloučili naposledy.

Fotogalerie
22 fotografií