Zatímco Jaromír Nohavica pochází z Ostravy, Libuška Šafránková se narodila v Brně. A diváci jí znají především z televizní obrazovky. Hrála nespočet rolí, jednu však znají všichni. Fanoušky písničkáře Nohavici nevyjímaje. Je to zkrátka Popelka.

Nejspořádanější manželka v Čechách

Herecká kariéra Šafránkové je však podstatně pestřejší, než její osobní život. Na žádné výstřelky si oblíbená herečka nepotrpí. Žije spokojeně se svým mužem, Josefem Abrhámem, kterého potkala již ve 22 letech.

První rok se prý ale pouze míjeli. Ona se tajně chodila dívat na jeho představení, on na její. V roce 1973 spolu poprvé vystupovali v inscenaci Poprask na laguně, ale ještě si vykali.

Vzalo to však rychlý spád. O tři roky později se v kostele vzali a záhy se Popelce a prohnanému vrchnímu z filmu "Vrchní, prchni" narodil syn Josef. Před šesti lety se pak Šafránková stala babičkou. S partnerkou Denisou Grimmovou totiž Josef Abrhám mladší vychovává dva syny - Josífka a Toníčka.

Máte doma nějaké archivní fotky Libušky Šafránkvé? Své příspěvky s krátkým popiskem, kdy a kde fotky vznikly, zasílejte na emailovou adresu tip@blesk.cz

Jarek Nohavica a tajemná Martina

To písničkář Jarek Nohavica má se svou ženou Martinou děti hned dvě - dceru Lenku a syna Jakuba. Na veřejnosti ho však manželka nedoprovází. Přitom je s ní už čtyřicet let. Blesku však prozradil, že zázemí má doma také stabilní. A ze 75 procent může za jeho úspěch právě žena!

Vedle pevných vztahů však mají Libuška Šafránková a Jaromír Nohavica další společné věci. Nejednoho překvapí, že jsou vrstevníci. A slaví narozeniny ve stejný den. Spojuje je také to, že ve svých oborech platí oba za hvězdy, navíc s neutuchající vůlí hrát pro lidi dál - jak v televizi, tak na pódiích.

Šafránková v poslední době vystupuje třeba v seriálu Gympl, ale objeví se i v Menzelových Donšajnech. Nohavica se pak letos na podzim troufale chystá vyprodat pražskou O2 Arenu a hned dvakrát za sebou - napoprvé s Janáčkovou filharmonií, den poté v komornějším provedení s akordeonistou Kuśmierským.

Vzestupy a pády hvězdného barda

A podle všeho Nohavica uspěje. Populární folkový zpěvák si svými texty a originálním projevem získává přitom po desítkách let hraní a zpívání i mladší posluchače. Řada lidí mu však ale také nemůže přijít na jméno. Kvůli jeho spolupráci s StB. Mezi jeho nejznámější "soudce" přitom patří Jaroslav Hutka, který Nohavicovi věnoval písničku Udavač z Těšína. Sám Nohavica sice jistou spolupráci připustil, vyloučil však, že by udával lidi.

Najde se však i mnoho těch, kteří mu tuhle temnou minulost odpustili. A stejně jako je Šafránková především Popelkou, Nohavica vystupuje jako Ostravský bard. Právě ve slezské metropoli se přitom nyní nachází Nohavicův portrét v nadživotní velikosti, který dostal k šedesátinám darem. A co dostane Popelka?

Fotogalerie
16 fotografií