Proč je na dveřích obecního bytu i pět měsíců po smrti Jiráskové stále úřední pečeť? Proč již nebyl vyklizen a přidělen někomu v bytové nouzi? Sousedé mají víceméně jasno: Myslí si, že to otálení souvisí s tím, že byty má město v brzké době nabízet k privatizaci. A na tom se dá královsky vydělat!

Nájemník totiž může byt odkoupit za zlomek tržní ceny. Byty v domě, kde Jirásková žila, hodlá město odprodávat nájemníkům do osobního vlastnictví za zhruba 1,5 milionu, pak se dají ale prodat nejméně za dvojnásobek! Anebo je lze výhodně pronajmout: 2+1 v centru metropole běžně i za 12 000 korun měsíčně!

Platí nájem

Zájem Jany Svítivé o byt po herečce potvrdil Blesku i místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (29). „Žádost paní Svítivé jsme oficiálně projednali a také jsme jí v zákonem stanovených intencích odpověděli,“ ujistil Stropnický.

„Nájem i služby s ním spojené paní Svítivá stále platí. Město tedy na prázdný byt nijak nedoplácí. Až bude dokončeno dědické řízení, bude se projednávat přidělení bytu,“ dodal místostarosta.

Někdy se to vleče

Lhůta pro vyřízení dědictví stanovena není. Obecně platí, že notář by měl dědické řízení vyřešit co nejrychleji, což je však někdy s ohledem na množství obsahu dědictví náročné. Průměrná doba dědického řízení je půl roku, někdy to ovšem může být daleko déle. Zvlášť když se proti jeho výsledku někdo ze zúčastněných odvolá. Pak se může táhnout i několik let, jako třeba v případě dědictví po Miroslavu Horníčkovi (†84).

Fotogalerie
9 fotografií