30 případů major Zemana je jedním z nejoblíbenějších českých normalizačních seriálů. Kdykoli se vrátí na obrazovky, má o diváky postaráno. Natáčel se v letech 1974 a 1979, režisérské taktovky se ujal Jiří Sequens a hlavní roli příslušníka SNB Jana Zemana ztvárnil Vladimír Brabec.

Je to kontroverzní dílo, poplatné době svého vzniku. Na televizní obrazovky byl ostatně Zeman uveden v rámci oslav 30. výročí osvobození Českolosvenska Sovětskou armádou a taktéž k výročí vzniku SNB.

Jeho hlavnímu představiteli, Vladimíru Brabcovi, změnila role majora Zemana život. Ne však pouze k lepšímu. "Po revoluci mě začali špinit úplně nesmyslně," postěžoval si před časem Brabec na fanouškovských stránkách seriálu majorzeman.eu.

Hercem už od mala

Právě Brabec přitom dnes slaví 79. narozeniny. Rodák z pražského Žižkova tíhl ke hraní již od mala. Zpíval v Kühnově dětském sboru a již ve dvanácti letech se objevil na prknech žižkovského Divadla Akropolis. Studium DAMU tak pro něj bylo jasnou volbou. Roli ve filmu si poprvé střihl v roce 1948 ve snímku Křížová trojka režisérka Václava Gajera.

I když má za sebou desítky divadelních i filmových rolí, pro všechny je však stále především majorem Zemanem. K narozeninám proto Brabec dostane vskutku symbolický dárek - podle serveru metro.cz již zítra pokřtí sběratelskou figurku majora Zemana, oděnou jak jinak, než v uniformě SNB. Každý správný hrdina má mít zkrátka svou figurku!

Vladimíra "Zemana" Brabce jsme loni zastihli nedaleko redakce Blesku a vyzpovídali. Žije se svou ženou Ninou, se kterou má syna Pavla (režiséra) a dceru Helenu (herečku). Těší se momentálně na narození třetí pravnučky a srdíčko mu hlídají kvůli trojitému bypassu doktoři.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec si postěžoval na současné filmy Jan Jedlička, Hana Hoschlová

Fotogalerie
6 fotografií