Vystudovaná doktorka filozofie měla cestovní agenturu. Ještě loni v květnu bravurní angličtinou prováděla cizince a vydělávala slušné peníze. Život naruby jí převrátil červen 2012.

Mezi životem a smrtí

„Bylo mi už delší dobu špatně. Dcera Tereza (33) mě neustále hlídala a volala. Když jsem jednou nezvedla telefon, přivolala hned sanitku. Zachránila mi tak život,“ svěřila se Blesku Markéta Rážová, kterou sanitka převezla do vinohradské nemocnice. „Prý jsem prodělala mozkové mrtvičky a taky infarkt. Doktoři říkali mé dceři, že už na ni nikdy nepromluvím a nepoznám ji. Dokonce mi nedávali ani šanci na přežití,“ vypráví Markéta, která si nic nepamatuje, protože byla v kómatu. Vše si vybavuje až od chvíle, kdy se ocitla v Léčebně dlouhodobě nemocných v Humpolci. Za celých 7 měsíců se tam její matka Alena Vránová byla podívat jen dvakrát.

„Vždycky přišla s Terezou. Pokaždé pozdravila, a pak mlčela a jenom civěla. Jako bych vůbec nebyla její,“ říká trpce Markéta, která během nemoci dokonce přišla o byt v Praze.

Je z ní invalida

Rážová dnes bydlí ve Vlašimi, chodí o holi, většinou leží a žije doslova bídně. Jednou ráno nemohla vstát, nohy přestaly fungovat a ani povel v mozku je nerozchodil. Následek kómatu. „Vím, je to hrozné,“ pláče dcera slavné herečky a ukazuje fotky z rodinného alba. „Táta byl celý život ke mně zlatíčko. Milovala jsem ho. Máma byla vždycky divná. Teď je ale ještě divnější, jako bych neexistovala, i když jsem její dítě!“ pláče Markéta.

Mámě vynadala

Když přestala chodit a zjistila, že je úplně nemohoucí, vzedmul se v ní před pár dny vztek. „Matce jsem zavolala a byla jsem zlá. Vyčetla jsem jí, že mě nikdy neměla ráda, že na mě kašle. Práskla mi s telefonem,“ svěřuje Rážová. Po pár dnech jí to bylo líto. „Mámě jsem se omluvila v SMS a prosila ji, ať se ozve. Dodnes nic. Vidíte, jaká je! Nebo mi chce snad namluvit, že neumí číst?“ začíná se opět do matky navážet Markéta. Nakonec se naplno rozvzlyká: „Mami, pomoz mi, prosím! Vždyť jsem tvoje dcera, měj mne aspoň trochu ráda. Já tě teď potřebuju!“

Video
Video se připravuje ...

Dcera Aleny Vránové je v těžké životní situaci David Malík, Michaela Remešová

Fotogalerie
8 fotografií