Lubomír Lipský v těchto dnech oslavuje své narozeniny především benefičními představeními, které na jeho počest pořádají Městská divadla pražská. Ve svých devadesáti letech je čiperný herec stále plný elánu a energie.

Divadlo Na Jezerce se v čele s principálem Janem Hrušínským rozhodlo, překvapit Lubomíra Lipského tradičním dárkem. Uspořádalo benefiční představení inscenace Charleyova teta, v níž herec účinkuje už od roku 1964. Výtěžek z představení, který činil 30 tisíc korun, předal principál Hrušínský oslavenci.

"Rozhodli jsme se podarovat pana Lipského v duchu herecké tradice, kdy se jednou za čas pořádalo pro někoho benefiční představení. Dotyčný pak na konci dostal celou tržbu,“ vysvětlil Hrušínský serveru prásk.cz

Překvapeného herce dojal dárek k slzám. On sám si k vlastním narozeninám přeje především zdraví. „Hlavně zdraví. Všechno ostatní mám a co nemám, to jsou drobnosti, na které si nemá cenu stěžovat,“ řekl Lipský.

Přežil své bratry

Lubomír Lipský se narodil v roce 1923 do rodiny cukrářů. Měl dva nadané bratry, které oba přežil. Bratr Borek zemřel v sedmnácti letech, druhý bratr, režisér Oldřich Lipský, se kterým natočil mnoho úspěšných filmů, ve dvaašedesáti letech. K herectví se dostal díky tatínkovi, který hrál a režíroval v pelhřimovském ochotnickém divadle.

Odehrál více než 300 rolí

Mezi hercovi nejznámější postavy patří děda Potůček z českého televizního seriálu Tři chlapi v chalupě, nebo postava klauna Cibulky z filmu Šest medvědů s Cibulkou.

Herec má za sebou také mnoho divadelních rolí. "Na divadle to bylo určitě přes dvě stě rolí, ve filmu více než stovka a v televizi - to si vůbec neodvážím spočítat," komentoval svou uměleckou kariéru Lipský.

Fotogalerie
9 fotografií