Po dlouhé nemoci dnes ve věku 87 let zemřel herec Bohumil Švarc, držitel ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. ČTK o tom informovala rodina.

Pražský rodák prošel několika českými divadly, aby nakonec zakotvil v městských divadlech pražských, a zahrál si v desítkách filmů, jeho jméno a zejména nezaměnitelný barytonově zabarvený hlas ale byly neodmyslitelně spjaty zejména s dabingem.

Dath Wader i Sherlock Holmes

Jako dabér nebyl spojován jen s jedním hercem, jeho hlasem mluvili Lloyd Bridges ve Žhavých výstřelech, Jack Lemmon v Čínském syndromu, Sherlock Holmes, akční herec, Christopher Lee, a nebo hrabě Dooku a Darth Vader v Lucasově sérii Star Wars. Počet rolí, které namluvil, však sám neznal, jen pro televizi jich prý bylo přes 250.

Počátky dabingu v Čechách

Na podzim 1949 patřil Švarc mezi první herce, kteří namlouvali do češtiny cizí film. "Dostal jsem z Barrandova nabídku, abych se podílel na dabingu Nebezpečné křižovatky. A tak jsem se dostal k roli nacistického důstojníka Neuhause," vzpomínal před lety na natáčení českého znění sovětského filmu, na němž se podíleli i Bohumil Záhorský, Antonín Jedlička nebo František Filipovský.

Vedle toho se Švarcův hlas objevil i v Československém rozhlase, kde začínal ještě za války začínal ve slavném Dismanově rozhlasovém dětském souboru. Švarc byl čtyřikrát ženatý. Jeho dcera Taťána Smržová působí jako režisérka právě v rozhlase, v otcových šlépějích pak kráčí především jeho syn Bohumil Švarc mladší (30), který vystudoval konzervatoř a dlouhodobě se věnuje dabingu.

Bohumil Švarc s maminkou zesnulého moderátora Vladimíra Čecha Hedou v roce 2003
Autor: ČTK