Při pohledu na tyto tajné fotografie mrazí. Je na nich textař a hudebník Jiří Štaidl (†30) ještě plný života a zamilovaný do Vlasty Kahovcové (60), která ho podle bratra Ladislava Štaidla (66) ovlivnila nejvíc ze všech jeho žen. I když se Jiří dožil pouhých třiceti let, napsal na 200 písňových textů včetně slavné Lady Carneval, Cesta rájem a Tam za vodou v rákosí.

Tajemství hitu

„Byli jsme s Jirkou v Jevanech, opalovala jsem se na pramici a on si něco psal,“ vzpomíná Vlasta. Tak vznikl slavný hit. „Byla jsem první, kdo slyšel Tam za vodou v rákosí, je ukrytý prám,“ usmívá se. Byla jeho inspirací a múzou.
„Začali jsme spolu chodit v roce 1962. Já se kvůli němu rozešla Milanem Drobným.“

Velký výstřih

Původně se jí ale líbil Jirkův bratr Láďa. Proto tehdy přišla do Lucerny. „Měla jsem lila šaty s obrovským výstřihem. Jirka se houpal na židli a pokukoval po mně.“ Ten den vzplála láska jako trám. „Všude jsme se líbali, objímali, pořád jsme se museli jeden druhého dotýkat,“ líčí Vlasta. Jezdili na romantické výlety, fotili se, aby měli památku. Na rub fotografií talentovaný Jiří psal Vlastě krásné verše. Schovává je dodnes.

Strach

Zamilovaná Vlasta ale nemohla nevidět, že její láska nemá pud sebezáchovy. Jiří nedokázal jezdit normálně, pokoušel osud. „Vyžebral třeba na otci škodovku a u Kerska to rozjel, co to dá. Byl s námi ještě Petr Janda a ten se taky bál,“ říká Vlasta. Právě rychlá jízda se mu  před 40 lety stala osudnou.

Žárlivost

Vlasta vedle zpívání fotila reklamy a Jirka začal žárlit. Nechtěl ji za žádnou cenu pustit do modelingu. „Dal mi facku, já do něj bušila. Byla to Itálie,“ vzpomíná. Jiří začal být skutečně slavný a tříletý vztah vzal za své. „Holky mu skákaly do postele. Chápu, že nemohl odolat. Začal žít šíleně rychle. Už to nebyl on,“ dodává Kahovcová.