Když Josefa Kubíčka počátkem podzimu 1974 oslovila produkce seriálu o Zemanovi, dost se divil. „Režiséra Jiřího Sequense jsem neznal a nikoho ze štábu také ne. Vláďu Brabce ano, vždyť jsme spolu vyrůstali v jednom domovním bloku na Žižkově, ale neviděl jsem ho už řadu let,“ zavzpomínal exkluzivně pro Blesk stále vitální Kubíček. I ve svém věku je plný energie.

Ve vodě

Na Barrandově se ho tehdy režisér Sequens zeptal, zda má rád vodu. „Záleží na tom jakou,“ odpověděl. „Uvidíte,“ řekl režisér a dal mu scénář. „V ateliérové studni bylo přes dva metry vody. Režisér chtěl, abychom ji doopravdy šlapali a aby to kamera zachytila,“ říká Josef Kubíček.

Jaromír Crha, který hrál jeho otce, Brůnu staršího, měl ale problém. Operovali mu uši, nesměla se mu do nich dostat voda a tak si je vystlal tampony. „Jenomže neslyšel a tak jsem ho v té vodě musel rukama postrkovat podle pokynů režie,“ usmívá se »Brůna mladší«. Točili od dvou do půl osmé, pak byla scéna boje o život hotova.

Ze studny

Na barrandovské pláni tehdy postavili kopii domu Jelínkových (tak se rodina seriálových Brůnů ve skutečnosti jmenovala), včetně studně. Do ní otec syna shodil. „Když jsem z ní vylézal, polili mě vodou. Bylo to na podzim, už foukalo a tak jsme si spolu s oběma Vladimíry, Brabcem a Rážem, koupili láhev rumu a vařili v autobusu grog. Catering tehdy nebyl,“ říká herec Kubíček.

Ruce i zadek měl podrápané a sedrané, jak šplhal za životem a dlouho bolely. „I tak se tehdy pracovalo,“ dodává s tím že některé scény nakonec vystřihli. „Když jsem třeba po výkřiku matky vyběhl do ložnice, ležela tam s víc než realisticky rozťatou hlavou a kolem bylo moře krve. To šlo pryč.“

Život s rolí

V tramvajích i na ulici Josefa Kubíčka často lidé zastavovali, zdravil ho jako pana Brůnu, chtěli podpisy. „Vousy nosím od té doby,“ usmívá se. Ale jeho charakteristicky vypoulené oči („tak výrazné oči jsou v divadle přednost,“ řekl mu Karel Höger jednou) ho stejně prozrazují. A lidé mu píšou i teď.

Před třemi týdny po mně paní Přibylová ze Znojma chtěla fotku a podpis. Studna se nejen jí dostala pod kůži.“ Jen ho trochu mrzí, že mladý Brůna nebyl ukázán detailněji. „Byl to jaderný fyzik, osobnost,“ je přesvědčen Josef Kubíček. Má pravdu.

Fotogalerie
3 fotografie