Reportéři Blesku byli poslední z novinářů, kterým Jirásková poskytla před svou smrtí doma audienci. „Konzultovala jsem to s Jiřkou Bohdalovou i Luckou Bílou, Zeman má moji absolutní podporu. Když se tak zamyslím, je to jediná kloudná volba, a neříkejte, že nemám pravdu,“ vypálila na nás tehdy Jirásková.

Je člověčí

Potom si zapálila a pokračovala: „A je mi taky sympatický, krom toho, že je chytrý a v politice zkušený. Kouří a dá si klidně panáka, když má chuť. Je člověčí, a to se mi líbí.“ Současně dala Blesku svolení, aby tohle a jiné její tajnosti, až na tomto světě nebude, sepsali.

A tak se také stalo a vyšla kniha Jiřina Jirásková: Jen to klidně napište! aneb Poslední rozhovor. Když už byla téměř v tiskárně, národ si zvolil Zemana prezidentem. Nedalo nám to a oslovili jsme ho. „Velmi jsem si Jiřiny Jiráskové vážil a těsně před druhým kolem prezidentské volby jsem stál před nelehkým rozhodnutím, zda zveřejnit její telefonicky vyjádřenou podporu, či nikoli,“ reagoval Zeman na audionahrávce, kterou exkluzivně pro knihu zaslal redaktorům Blesku.

Reportéři Blesku napsali o Jiřině Jiráskové knihu
Autor: Blesk

Zatajená podpora

Jen málokdo ví, že Jiřina Jirásková pár týdnů před svojí smrtí s Milošem Zemanem telefonicky hovořila a vyjádřila mu podporu. „I když ve volbě jde doslova o každý hlas, tím spíš pak o hlas tak významné osobnosti, jakou Jiřina Jirásková byla, rozhodl jsem se, že ten náš telefonát nezveřejním. Protože bych to pokládal za hyenismus. Snad nic nemůže být větším výrazem mé hluboké úcty vůči Jiřině Jiráskové, než že jsem se takto vzdal její podpory, a jsem o to šťastnější, že se splnilo její krátce před smrtí vyjádřené přání, abych se stal prezidentem,“ neváhal na audionahrávce prohlásit Zeman a odkryl tak ještě víc svou »člověčí« tvář.

Video
Video se připravuje ...

Zeman: Jirásková chtěla, abych se stal prezidentem Blesk.cz

Jiřka zaskočila

Jirásková by měla velkou radost. I když na tom byla v posledních dnech života velmi špatně, byla rozhodnuta, že k volbám půjde. Pochyby už byly ale velké. „Podívejte… třeba se těch voleb nedočkám… Ale Jiřka to za mě určitě zvládne,“ dodala ještě při našem posledním rozhovoru. Věděla, co říká. Prvních občanských prezidentských voleb se opravdu nedočkala a její Jiřka Bohdalová to za ni vskutku skvěle zvládla, takže »tam nahoře« může být Jirásková spokojena.

Fotogalerie
7 fotografií